FILMORIENTERING

Film & TV kronik 2013-2023
 Gå til forsiden

Gå til artikel-oversigten


New Tricks

Sommer 2023:
Jeg arbejder på en særlig side om den engelske TV-serie "New Tricks" (Fornyet mistanke), som TV 2/Charlie viser igen og igen, men serien holder høj kvalitet.  Se det foreløbige resultat her. Jeg forbereder noget lignende - men lige nu kun kladde med rester fra New Tricks - om en anden BBC serie, nemlig  Death In Paradise
 

 


Kunstigt åndedræt til Der Alte

Marts 2023:
Der Alte er én af de ældste tyske TV-krimiserier og har siden 1977 slidt flere skuespillere op i hovedrollen som Hauptkommissar. Nu skal en ny mand i titelrollen, den femte, forsøge at holde liv i serien fra München, nemlig den relativt ukendte Thomas Heinze. Episode 454 Abstiegsangst (ZDF 24/3 2023) blev den første med Hauptkommissar Caspar Bergmann. Annabell Lorenz er fortsat assistent - og meget nysgerrig efter chefens personlige baggrund: Han er en ungdommelig enkemand. Intrigen er desværre forudsigelig/banal, og det er svært at sige, om serien virkelig har fået nyt liv eller blot kunstigt åndedræt, jf. Fernsehserien.


Den højdramatiske episode 451 "Alte Freunde" i serien "Der Alte", hvor titelpersonen faktisk ser ældet ud (foto: Erika Hauri/NMF/ZDF)

I maj 2022 så den 59-årige Jan Gregor Kremp faktisk noget hærget og gammel ud; han var blevet gammel i løbet af de de ti år med Der Alte. Hans sidste sæsoner i serien var sløje, og den 51. blev den sidste. Episode 451 Alte Freunde (ZDF 6/5 2022) gav dog Kremp lejlighed til at slutte med manér. Med den rutinerede Michael Kreindl som instruktør er Alte Freunde en episode på seriens gode, gamle standard-niveau. I den dramatiske episode dræbes assistenten Tom Kupfer, og Richard Voss står grædende tilbage på en badebro. Kremps allersidste episode, Der Preis den ich zahle (453, udsendt 17/3 2023), tematiserer udmærket forskellen på den medmenneskelige retfærdighed og lovens ret (i rollen som Voss' mentor ses Michael Mendl). Voss bryder nogle procedure-regler og rejser bort for at sammenføre en forældreløs dreng med dennes familie i Italien.

Summa summarum skabte Kremp den hidtil mest personlige og bevægende udgave af seriens titelperson - uden at falde i den moderne grøft med overdrevet fokus på privatlivet.


Jan Gregor Kremp som Hauptkommissar Richard Voss, "Der Alte",  omgivet af Stephanie Stumph og Ludwig Blochberger som de to unge assistenter Annabell Lorenz og Tom Kupfer (NMF/ZDF)

Da Jan-Gregor Kremp i oktober 2012 overtog titelrollen, var han betydeligt yngre end forgængerne. Oktober 2015 fik Hauptkommissar Richard Voss to nye, unge assistenter, Tom Kupfer og Annabell Lorenz (spillet af Stephanie Stumph), og Voss' private forhold til retsmedicineren Franziska Sommerfeld tog yderligere fart. En mindre fornyelse skete marts 2017, da den unge IT-nørd med en diagnose, Lenny, kom med på holdet, og april 2021 udsendtes så episode # 440 Freier Fall. Den var klart over gennemsnittet for de nyere Voss-sæsoner og bød på en fin afsked med Lenny, som fandt sammen med et andet ensomt menneske og drog videre med hende. Men Lennys afgang burde have været anledning til, at hele serien blev afrundet: Intrigerne var blevet ret uinteressante, Der Alte syntes udbrændt.

Jan-Gregor Kemp tiltrådte som den nye Der Alte, Richard Voss, i oktober 2012. Dengang gav den udmærkede skuespiller serien nyt liv for en tid. Kremps første episode som Hauptkommissar Voss var episode 367 Königskinder (ZDF 14/9 2012), og episode 369, Die Zeugin (ZDF 5/10 2012) var én af de bedste i lang tid: En barsk historie om et mord, der viser sig at stå i forbindelse med fundet af et ca. ti år gammelt lig af en ung kvinde. Kremp lader her på en fin måde Der Alte fremtræde med både en skarp og en medfølende side. Også episode 385 Ein langsamer Tod (ZDF 28/11 2014) var rigtig spændende og facetteret. Voss og retsmediciner Dr. Franziska Sommerfeld og møder en aften på vej hjem en mystisk, tilsyneladende selvmorderisk mand. Denne får betydning for Voss og hans trofaste medarbejdere i deres næste sag: mordet på en kokain-misbrugende stjernearkitekt. I episode 386 Im Alleingang (ZDF 5/12 2014) redder Der Alte et ungt umage par, som er gerådet i ulykke pga. flere sygeligt begærlige mænd. Jo, der kom god gang i den nye Der Alte.

Efter kun 43 episoder blev Walter Kreye som Hauptkommissar Rolf Herzog pga. sygdom afløst af Jan-Gregor Kremp. Kreye kom til serien i 2008, hvor han afløste den hidtil  'længstlevende' Hauptkommissar, Leo Kress. Rolf Schimpf spillede titelrollen i over 200 episoder gennem årene 1986-2007, Han sluttede i 8. og sidste episode af sæson 31, episode 322 Jakob om en 12-årig drengs mystiske død, og han begyndte i 2. episode af 10. sæson: episode 101 Sein erster Fall

Det hele begyndte d. 11/4 1977, da første episode, Die Dienstreise, blev udsendt på ZDF. Her mødte seerne Kommissar Erwin Köster, kaldet "Der Alte" og spillet af Siegfried Lowitz. Inden da havde Lowitz medvirket i mange spillefilm, bl.a. Käutners "Himmel ohne Sterne" (1955). Som "Der Alte" nåede Lowitz 1977-1986 runde 100 episoder af serien, og det sluttede dramatisk i episode 100, Zwei Leben, idet Köster bliver skudt dødeligt i maven. Michael Ande spillede assistenten Gerd Heymann; det fortsatte han med i over 400 episoder og nåede at assistere fire kommissærer.

Kun de 13 første episoder af "Der Alte" er vist i Danmark (DR TV, 1979), men serien beskrives meget rammende i Politikens "TV i 70'erne" (bind 2, side 285): "Den gamle" står som højdepunktet af denne tv-type og -genre. Historierne er gennemarbejdede, dialogen vittig, og billedsiden ofte en nydelse i stram komposition og klipning. Til kvaliteterne hører også, at personerne for det meste er afrundede og troværdige, psykologisk begrundede ud over det rent kriminalistisk motiverede, hvilket specielt er en sjældenhed, når der sammenlignes med lign. amr. serier.
 


Thomas Heinze
Der Alte 2023 ff.
(foto: NMF/ZDFKremps Der Alte
(DVD omslag)


Jan-Gregor Kremp
Der Alte 2012-2022
(foto: NMF/ZDF)


Walter Kreye
Der Alte 2007-2012
(foto: NMF/ZDF)


Rolf Schimpf
Der Alte 1986-2007
(foto: NMF/ZDF)


Michael Ande
(foto: NMF/ZDF)


Siegfried Lowitz
Der Alte 1977-1986
(foto: NMF/ZDF)
 
"Tatort": De rigtige skuespillere

Januar 2023:
De rigtige skuespillere er guld værd. Dietmar Bähr og Klaus J. Behrendt gør Köln-afdelingen til den bedste i den 52-årige krimi-serie "Tatort". Handlingen i episode 1195, Hubertys Rache hvor en mand i hævn-aktion kaprer en turistbåd på Rhinen og truer med bombe-sprængning, er ikke usædvanlig, men i alle roller spilles der virkelig overbevisende, så man igen sidder på udkanten af lænestolen med sved på paneden. Men der bliver generelt lavet alt for mange episoder, og selv Bär/Behrendt kunne ikke redde nytårsepisoden 1220.
Serien fejrede 50 års-jubilæum i november 2020. Baggrunden for seriens lange levetid er bl.a., at serien er opbygget af sub-serier, idet handlingen er fordelt på hver sin by, efterhånden 20 faste "Standorte", heraf 1 i Østrig og 1 i Schweiz, hvor serien også er en stor succes. Den første "Tatort"-episode, "Taxi nach Leipzig", blev udsendt 29. November 1970 og foregik i Hamburg, som stadig er ét af de faste steder, blot med nye kommissærer.
● Hamburg: nu kommissærerne Nick Tschiller (Til Schweiger) og Yalcin Gümer (Fahri Yardim), ældste sub-serie.
● Duisburg: kommissærerne Horst Schimanski (Götz George) og Thanner (Eberhard Feik), episoder 1981-1991, aflægger-serie "Schimanski" (1997- 2013).
● Ludwigshaften: kommissær Lena Odenthal (Ulrike Folkerts), episoder siden 1989 (#224 Die Neue).
● München: kommissærerne Ivo Batic (Miroslav Nemec) og Franz Leitmayr (Udo Wachtveitl), episoder siden 1990 (#238 Animals).
● Köln: kommissærerne Max Ballauf (Klaus J. Behrendt) og Freddy Schenk (Dietmar Bär), episoder siden 1992 (#258 Der Mörder und der Prinz), dygtige og sympatiske kommissærer, spændende og klart bedste sub-serie.
● Hannover: kommissær Charlotte Lindholm (Maria Furtwängler), helt  utroværdig og inkompetent, eps. siden 2002 (#496 Lastrumer Mischung).
● Münster: kommissær Frank Thiel (Axel Prahl) og retsmediciner Karl-Friedrich Boerne (Jan Josef Liefers), fra 2002 (#511 Der dunkle Fleck). Komediepræg og sympatiske hovedpersoner, næstbedste subserie.
● Kiel: kommissær Borowki (Axel Milberg) og analytiker Mila Sahin (Almila Bagriacik), episoder siden 2003 (#549 Väter). Seriens mest særprægede sub-serie med en blanding af socialrealisme og mysticisme og krimi-uegnede åbne slutninger. Mens Sahin er dygtig, er Borowski mærkelig og ukonventionel - utroværdigt at han bliver i jobbet. Borowski-episoderne er flittigt vist på TV 2/Charlie. Borowski er overført fra serien "Stahlnetz" (kun 6 episoder 1999-2003) - en genoplivning af den gamle serie 1958-1968.
● Wiesbaden: kommissær Felix Murot, spillet af selveste Ulrich Tukor, episoder siden 2010 (# 781 Wie einst Lilly).
● Dortmund: kommissær Peter Faber (Jörg Hartmann) med flere, episoder siden 2012 (#844 Alter Ego).
● Weimar: kommissærerne Kurt Stich (Thorsten Merten), Lessing (Christian Ulmen) og Kira Dorn (Nora Tschirner), episoder siden 2013 (#891 Die fette Hoppe).
● Berlin: kommissærerne Nina Rubin (Meret Becker) og Robert Karow (Mark Waschke), episoder siden 2015 (#940 Das Muli).
● Gæste-skuespillere: Heidi Brühl (som sig selv), Roger Moore og Robert Vaughn, ministerpræsident Armin Laschet (som sig selv), bokseren Axel Schulz, fodboldsspilleren Berti Vogts, sangerne Roland Kaiser, Gitte Hænning, Nina Hagen og Helene Fischer (som russisk lejemorder!!!).


Tatort-logo (foto: ARD)

Serien er med årene blevet mere voldsudpenslende, hvilket har vakt debat, da episoderne altid har premiere en søndag aften kl. 20:15 på Das Erste (ARD). De to nabolandsudgaver er nogle af seriens dårligste. Münster-subserien med Boerne og Thiel lever højt på skuespillernee Liefers og Prahl og komedie-præget, som serien ellers savner, men intrigerne er ofte tåbelige. Münster-episoden "Fangschuss" (uds. 2/4 2017) er seriens topscorer med over 14 mio. seere, men Köln"-episoderne med Behrendt og Bär er de bedste og mest vedkommende mht. 'human interest'.
"Tatort" er letgenkendelig, for serien har haft samme titelgrafik og -musik siden begyndelsen. Serien blev skabt af Gunther Witte (f. 1935 i Riga, d. 2018 i Berlin) og skulle være ARD-modsvaret til ZDF's populære "Der Kommissar" (1969-1976) med Erik Ode i titelrollen. ZDF svarede igen med SOKO-serierne og "Der Alte" (se nedenfor), jf. rtv ~ Wissen ~ Fernsehserien ~ Wikipedia
 


Dietmar Bär (t.v.) og Klaus J. Behrendt:
Tatort-Köln kommissærerne i yngre udgave
(foto: Superbass, Wiki)


Ulrike Folkerts:
kommissær Odental i Ludwigshafen (foto: KRD, Wiki)


Maria Furtwängler:
Lindholm i Hannover (foto: Manfred Kraft, Wikimedia)


Jan Josef Liefers:
retsmediciner Boerne og...


Axel Prahl:
kommissær Thiel i Münster
(fotos: Manfred Werner, Wikimedia)


Ulrich Tukur:
kommissær Murot i Wiesbaden (foto: KRD, Wikimedia)
 Paulette Goddard (1), Eva Marie Saint (11) - (PR fotos)

Filmens smukkeste

23. September 2021:
Det er en svær, men behagelig opgave at lave en liste over filmens smukkeste kvinder. Magasinet Bedtimez har gjort et behjertet forsøg, og nogle af de fremhævede vil jeg da også nævne. Min Top 50 over filmens mest indtagende skønheder ser således ud - altså i dag, for i morgen ville min rækkefølge nok blive en anden, men det vil være de samme lysende stjerner over film-himlen:

01 Paulette Goddard
02 Cyd Charisse
03 Deanna Durbin
04 Ava Gardner
05 Rita Hayworth
06 Ingrid Bergman
07 Joan Fontaine
08 Kim Novak
09 Susan Hayward
10 Teresa Wright
11 Eva Marie Saint
12 Grace Kelly
13 Catherine Deneuve
 


14 Jacqueline Bisset
15 Raquel Welch
16 Anita Ekberg
17 Audrey Hepburn
18 Jean Simmons
19 Leslie Caron
20 Hedy Lamarr
21 Cathy O'Donnell
22 Yvette Mimieux
23 Romy Schneider
24 Senta Berger
25 Natalie Wood
26 Jennifer Jones
27 Elizabeth Taylor
28 Vivien Leigh
29 Dorothy Malone
30 Angie Dickinson
31 Esther Williams
32 Louise Brooks
33 Greta Garbo
34 Ursula Andress
35 Marilyn Monroe

Viva l'Italia
36 Alida Valli
37 Lucia Bosè
38 Pier Angeli
39 Laura Antonelli
40 Claudia Cardinale
41 Stefania Sandrelli
42 Carla del Poggio
43 Silvana Mangano
44 Eleonora Rossi Drago
45 Rossana Podestà
46 Silvana Pampanini
47 Gina Lollobrigida
48 Sophia Loren
49 Elsa Martinelli
50 Marisa Pavan
Den succesrige rival: SOKO

December 2020:
Das Erste og de andre ARD-kanaler har "Tatort". ZDF har "SOKO"-serierne. SOKO står for Sonder Kommission inden for politiet, dvs. afdeling for drab og mord. ZDF påbegyndte SOKO-formatet allerede 1978, men det har først i 2000-tallet taget fart. Den ældste udgave er "SOKO München" (1978-2020). Blandt de populæreste er "SOKO Leipzig" (2001 ff.), "SOKO Köln" (2003 ff.), "SOKO Wismar" (2004 ff.) og "SOKO Stuttgart" (2009 ff.). "SOKO Leipzig" inddrager jævnligt problemer, som har overlevet fra DDR-tiden; holdleder Trautzschke fra episode 1 til 329 blev spillet af den fremragende Andreas Schmidt-Schaller, som selv voksede op i Thüringen, DDR. Danske Sidsel Hindhede medvirker fra 2018 i "SOKO Wismar" som udvekslingsbetjent. Med Astrid M. Fünderich og Karl Kranzkowski på holdet har "SOKO Stuttgart" p.t. de bedste skuespillere.De nyeste skud på stammen er "SOKO Hamburg" (2018 ff.) og "SOKO Postdam" (2018 ff.). Der planlægges desuden en "SOKO Linz" fra 2022, for ligesom "Tatort" har SOKO-serien fået nabolands-aflæggere: "SOKO Kitzbühel" (2001-20) og "SOKO Wien (2005 ff), jf. Serien ~ rtv ~ Wiki
 Astrid M. Fünderich
(SOKO Stuttgart)
IMDb
Wikipedia
 
SVU sætter rekord

10. Oktober 2019:
I marts måned oplyste TV-selskabet NBC, at man ville skrive kontrakt om en ny sæson af kriminal-serien "Law & Order: Special Victims Unit", populært kaldet SVU. Den nye sæson er den 21. i serien, som hermed sætter rekord for længstvarende serie i 'prime time'-sendetiden på TV i USA. Den første episode i sæson 21. blev sendt på NBC torsdag d. 26. sept. kl. 22 (Eastern Time). Mariska Hargitay og Ice-T (opr. Tracy Morrow) er stadig med, og Hargitay har været med lige fra den allerførste episode, som blev udsendt i september 1999, og mon ikke Hargitay hermed også sætter en personlig rekord? Hun har modtaget flere Golden Globes og Emmy Awards for rollen. Ice-T er med fra anden sæson (oktober 2000).
Jeg synes, serien er bedst i sæsonerne 5-12, dvs. årene 2003-2011, hvor Dann Florek spiller chefen, og hvor store navne gæster serien:  Jacqueline Bisset (#100), Leslie Caron (#164), Jerry Lewis (#165), Brian Dennehy (#171), Lena Olin (#239), Ann-Margret (#242) og Jeremy Irons (#261 og #268).
Om serien generelt og sæson 21
SVU på IMDb ~ SVU på Fernsehserien
Wikipedia om sæson 21 ~ Wikipedia om serien generelt
Entertainment Weekly om sæson 21 Serienjunkies
Om Mariska Hargitay
IMDb biografi ~ Wikipedia om Mariska Hargitay
Mariska fan-hjemmeside ~ Mariskas Twitter-side
 

 


Minder om de endnu levende

15. Oktober 2018:
Jeg har andetsteds gjort notater vedr. afdøde filmkritikere, filmhistorikere og filmteoretikere:  (1) Toppen og de angelsaksiskeog (2) De første og de franske. Her nogle notater om endnu levende filmhistorikere og deres bøger.

● Roy Armes har skrevet flittigt og godt om fransk film, herunder Resnais og Robbe-Grillet og i den forbindelse de forskellige fortællemåder på film, jf. "Film And Reality", "The Ambiguous Image" og "Action And Image". Armes har også skrevet om den italienske neorealisme ("Patterns Of Realism") og engelsk filmhistorie ("A Critical History Of British Cinema"). De senere år har han koncentreret sig om arabisk og især afrikansk film, jf. Encyclopedia.com

● David Robinson er mest kendt for sine Chaplin-studier, men han bidrog også til 'genoplivelsen' af Buster Keaton. Han er stumfilmsekspert og var direktør for Le giornate del cinema muto 1997-2015. Desuden er han en kender af østeuropæisk film, især ungarsk film. Hans korte filmhistorie "World Cinema" fulgte mig som ung, den holder i al sin korthed, og vi deler interessen for filmkomikere og østeuropæisk film, især ungarsk film, jf. Wikipedia

● Peter Schepelern var blevet den første ægte filmmagister fra Københavns Universitet kort før, jeg selv begyndte studiet i 1973, og "Den fortællende film" (1972) blev en selvfølgelig grundbog, en inspiration i studietiden og derefter. Den er epokegørende i dansk filmanalyse. "Film og genre" (1981) gjorde jeg brug ved mit speciale om Hollywood-farcen efter Anden Verdenskrig (upubliceret). Det var en fornøjelse senere som censor at samarbejde med Schepelern ved eksaminer, især de mundtlige, og Schepelern gav mig mulighed for at bidrage til "Filmleksikon", jf. ekko
 

 


Chaplins hjem er blevet museum

16. April 2016:
Charles Chaplins sidste hjem Manoir le Ban i nærheden af byen Vevey ved den schweiziske riviera, er blevet museum. Med Michael og Eugene Chaplin i spidsen blev det ombyggede herresæde den 16. april åbnet for offentligheden.

Jeg har ikke set det nye museum, men jeg har været i Vevey, og jeg har set Oona og Charles Chaplins gravsted på en lille kirkegård i byen. I en lille park ned mod Genfersøen står en statue af Chaplin (bill.t.h. - eget foto).

Vevey er en skøn by - et besøg værd - og nu med en ekstra 'gevinst' for filminteresserede. Se mere om Chaplinmuseet, kantonen Vaud og byen Vevey
  


DR 1 på australsk

September 2015:
I slutningen af juli vendte DR 1 bunken og kører "The Flying Doctors" forfra i morgenfladen. Ja, hvad skulle DR gøre uden de australske serier? De fleste af dem er temmelig gode og står sig fint i forhold til andre landes TV-serier. Min personlige prioritering af aussie-serierne:

1) Mord i centrum = City Homicide (2007-2011):  Fin krimiserie med betoning af alvor og realisme og samtidig underholdende. Den fornyr sit persongalleri meget fint i løbet af de fem sæsoner. Én af de roller, der udgår, er eksempel på et menneske, der ikke kan klare presset ved hele tiden at stå over for de værste forbrydere. Rollebesætning er prima: Nadine Garner, Aaron Pedersen, Noni Hazlehurst, David Field, Damien Richardson, osv. Pedersens aboriginal-baggrund anvendes i flere episoder, jf. Wiki ~ IMDb

2) De flyvende læger = The Flying Doctors (1985-1992): Klassikeren, som skildrer læger, sygeplejersker, hospitaler, piloter og lokale borgere i den australske 'outback', humoristisk og rørende. Den ideelle kombination af meningsfuld underholdning med følelse, humor og alvor. Det hele begyndte med en miniserie (1985) og 1986 fulgte så hoved-serien. God rollebesætning med den alsidige Andrew McFarlane suppleret af kolleger, som aldrig har været bedre: Robert Grubb, Lenore Smith, Liz Burch, Maurie Fields, osv., jf. Wikipedia ~ IMDb om miniserien ~ IMDb om hoved-serien

3) Kystvagten = Sea Patrol (2007-2011): Underholdende serie om den australske kystvagt med alle de forventelige persontyper og  intriger ombord, dramatiske opgør med menneskesmuglere, narkotika- eller våbenhandlere osv.. Især John Batchelor ("Charge") og Matthew Holmes ("Swain") gør deres roller nærværende og sympatiske. Lidt svagere står Ian Stenlake og Lisa McCune som hhv. kaptajn og næstkommanderende. Biroller til to kendte ansigter: Steve Bisley og Tammy Macintosh, jf.  Wikipedia ~ IMDb

4) Water Rats (1996-2001): En klassiker-krimiserie i dansk TV, hvor den begyndte på lokal-TV og siden blev en del af DR1's natprogram. Vi følger havnepolitiet i Sydney i stort og småt, inkl. far-datter problemer m.v. Foruden kendte ansigter som Steve Bisley og Aaron Pedersen ses nydelige Raelee Hill, Allison Cratchley, Brooke Satchwell og Rebecca Hobbs. I nogle få episoder ses Sonia Todd (fra "I farezonen"), Liz Burch (fra "De flyvende læger"), David Field (fra "Mord i centrum") og Roxane Wilson, jf.  Wikipedia ~ IMDb

5) Mord med Dr. Blake = The Doctor Blake Mysteries (2013-2017): Krimiserie om et mindre australsk samfund i 1950'erne, hvor den udefra kommende retsmediciner blander sig i politi-arbejdet, hvilket skaber konflikter. Serien vægter det psykologiske over det dramatiske. Hovedrollen er kedelig, men Nadine Garner medvirker som husholderske, jf.  Wiki ~ IMDb

6) Der er noget i luften = Something In The Air (2000-2002): Sød komedieserie om mennesker i en lille 'outback'-by med udgangspunkt i den lokale pub og den lokale radiostation, hvor intriger og kærlighed blomstrer, jf. den dobbelttydige titel. Ingen kendte skuespillere, men Nina Liu er god som den ny læge, jf. Wikipedia ~ IMDb

7) I farezonen = Police Rescue (1989-1996): Serien om politiets redningskorps er en forløber for "Rescue Special Ops" (nedenfor). Den uforløste kærlighedshistorie mellem Mickey og Georgia fylder alt for meget, selv om Gary Sweet og Sonia Todd spiller godt. En medarbejder af græsk herkomst med overdrevent store personlige problemer spilles af Steve Bastoni. Desuden ses meget unge udgaver af Steve Bisley og Tammy Macintosh, jf. Wikipedia ~ IMDb

8) Til undsætning = Rescue Special Ops (2009-2011): En slags opfølger af "I farezonen", men her et privat redningskorps med opgaver for det offentlige. Serien kombinerer redningsaktioner med banale kærligheds- og karriere-intriger. Les Hill (med det skæve smil) og Andrew Lee spiller de to brødre Dean og Chase med et dårligt indbyrdes forhold. Gigi Edgley spiller kollega Lara med et problemfyldt forhold til Dean. Libby Tanner har den utaknemlig rolle som den svage leder Michelle, jf.  Wikipedia ~ IMDb

9) Halifax = Halifax f.p. (1994-2002). Seriens titelperson, Jane Halifax, er en "forensic psychiatrist", jf. originaltitlen, og spilles af Rebecca Gibney, én af Australiens største stjerner, født på New Zealand, jf.  WikipediaIMDb

10) En ny begyndelse = A Place To Call Home (2013-2018). En kvinde forsøger efter Anden Verdenskrig at skabe sig et nyt liv i Australien. Hovedroller til Marta Dusseldorp og Noni Hazlehurst, mens Aaron Pedersen medvirker i 12 episoder hen mod slutningen af serien, jf.  Wikipedia ~ IMDb

  
Steve Bisley, Rebecca Gibney, Aaron Pedersen (fotos: Wikimedia)

11) McLeods døtre = McLeod's Daughters (2001-2009). Fem kvinder driver en familie-ranch, The Drovers Run. Sonia Todd har en gæsterolle i serien, som er et hit på SVT, jf. Wikipedia ~ IMDb

12-13) Neighbours (1985 ff.) / Home And Away (1988 ff.):
Australiens svar på evigheds-serier som engelske "Coronation Street" eller amerikanske "The Bold And The Beautiful". Jason Donovan og Kylie Minogue blev kendt gennem "Neighbours", hvor de medvirkede hhv. 1986-89 og 1986-88. Allison Cratchley ("Water Rats") havde gæsterolle i "Home And Away", jf. Neighbours på Wikipedia ~ Neighbours på IMDb ~ Home And Away på Wikipedia ~ Home And Away på IMDb
 
 


Landlægen lukker


(Foto: ZDF/Terranova/Otto Meissner)

Maj 2013: Fredag d. 17/5 udsendte ZDF sidste episode af den 25-årige TV-serie "Der Landarzt", nemlig # 297 "Einsturzgefahr".
22 sæsoner blev det til. Den første Landarzt (1987-1992) var Christian Quadflieg som Dr. Karsten Mattiesen. Den anden og længst praktiserende (1992-2007) var Walter Plathe som Dr. Ulrich Teschner. Wayne Carpendale blev den tredje og sidste: Dr. Jan Bergmann. Wayne er søn af den populære sanger Howard Carpendale (opr. fra Sydafrika).
"Der Landarzt" foregår i den fiktive by Deekelsen i Schleswig-Holstein, og optagelserne er bl.a. foregået i forskellige landsbyer samt i købstæderne Flensburg og Eckernförde.
I den hamburgske TV-serie "Notruf Hafenkante" har Dr. Bergmann og hans samleverske Maren Jantzen gæsteroller i # 098 "Der verlorene Bräutigam" (2010): i TV-termer en såkaldt 'crossover'. Jantzen spilles af Caroline Scholze, som også har en hustru-rolle i serien "SOKO Leipzig" (2001 ff.).
Med lukningen af "Der Landarzt" har vi mistet en sympatisk 'feel good' familieserie og et alternativ til de alt for mange krimiserier for tiden.
 

Seriens omtale på Wikipedia

Omtale på Fernsehserien

Carpendale på Wikipedia

Carpendale i Prima

Caroline Scholze
 


Langfredag sidste dag på jobbet for Josef Matula


Claus Theo Gärtner som Josef Maula og Paul Frielinbghaus som Dr. Markus Lessing i "Ein Fall für Zwei" (foto: ZDF/Odeon)

Marts 2013: Claus Theo Gärtner har sluttet som privatdetektiven Josef Matula i TV-kriminalserien "Ein Fall für Zwei". Det blev meddelt allerede august 2012, og fredag d. 29/3 kl. 20:15 på ZDF skete det så, nemlig med seriens episode 300, "Letzte Worte", og det blev en højdramatisk og sort historie, hvor Matula og hans advokat-ven Lessing var tæt på at blive levende begravet i cement.
I løbet af serien, som begyndte 1981, har Matula arbejdet for fire skiftende forsvarsadvokater - siden 2000 Dr. Markus Lessing, den dameglade advokat spillet af Paul Frielinghaus. I seriens sidste episode forlader Lessing desillusioneret advokatstillingen og rejser til Argentina for at prøve et andet liv. Efter afskeden med Lessing vandrer Matula ensomt ind mod Frankfurt City med et uudgrundeligt ansigtsudtryk. Stærkt!
"Ein Fall für Zwei" er produceret af Odeon Film, München, men optaget i Wiesbaden og Frankfurt. Selskabet har også haft succes med TV-serierne "Der Landarzt" (1987-2013) (se ovenfor), "Der Staatsanwalt" (2005 ff.) med den runde Rainer Hunold og "Der Kriminalist" (2006 ff.) med den skarpe Christian Berkel. Netop Hunold medvirkede i 90 afsnit af "Ein Fall für Zwei" (1988-1997) som Matulas arbejdsgiver Dr. Rainer Frank, kun overgået af Frielinghaus, der nåede at spille Lessing i 120 episoder.
Claus Theo Gärtner bliver 70 år d. 19/4, men er stadig i særdeles god fysisk form, hvad serien også har krævet af ham. Nu smider Gärtner  læderjakken, som serien har gjort ham så berømt for, og bliver sig selv. Han har tænkt sig at rejse verden rundt - og derefter påtage sig nogle teateropgaver.
For seerne bliver det svært at undvære privatdetektiven Josef Matula og den elegante forsvarsadvokat Dr. Markus Lessing. De gjorde serien til én af de mest underholdende. Matula er jo en rådsnar mand med gode evner for 'undercover'-jobs. Han har været vinduespudser og endog discjockey. I episode 261 "Tod im Weinberg" møder Matula op på en vingård, idet han hævder at være udkommanderet af arbejds-formidlingen. Det viser sig, at alle de andre arbejdere er polakker, men er det én af dem, der har forårsaget den dødelige ulykke, som gårdens kvindelige indehaver blev udsat for?

PS (2020) Serien videreføres fra 2014 med to helt nye hovedroller: Wanja Mues som Leo Oswald og Antoine Monot som Benni Hornberg, men helt ligegyldig. Claus Theo Gärtner forsøgte i tre spillefilm 2017-2019 at genoplive Matula-figuren, men for svagt.
 
Ein Fall für Zwei

Seriens omtale på Wikipedia

Serien på DVD

Gärtner på Wikipedia

Gärtner i Weltbild

Gärtner på Kino

Gärtners selvbiografi

Gärtner interview

Gärtner om ung hustru

Frielinghaus på Wikipedia

Frielinghaus på Kino
 


Denne side er opdateret d. 24/9, 2023