Min tennis
2018

 
Retur til forsiden

 


Årets spillere

Mandag 10. december:
Det giver et spændende perspektiv på tennis-udviklingen at sammenligne årets sidste ranglister med de(t) foregående års lister. Simona Halep (nr. 1), Caroline Wozniacki (nr. 3) og Karolina Plisková (nr. 8) stod for stabilitet, hvilket ellers ikke kendetegner kvinderne. Angelique Kerber (nr. 2) er uforklarligt ustabil: nr. 1 i 2016, nr. 21 i 2017 og nu altså to'er. Petra Kvitová (nr. 7) vendte tilbage til top ti, efter at hun i 2017 blev hæmmet af den skade, hun blev pådraget ved et røveri. bl.a. takket være Wimbledon-sejren. Skuffende nedtur for Garbiñe Muguroza (fra 2 til 18), Jelena Ostapenko (fra 7 til 22) og Caroline Garcia (fra 8 til 19). Hvad gik galt? Årets højdespringere er Naomi Osaka (fra 68 til 5) og Kiki Bertens (fra 31 til 9), men jeg glæder mig især over fremgangen for Daria Kasatkina (fra 24 til 10), Élise Mertens (fra 36 til 12) og Anett Kontaveit (fra 34 til 20). Efter Ostapenkos nedtur er Anastasia Sevastova (fra 16 til 11) nu bedste lette.
Hos mændene kom Novak Djokovic (nr. 1) tilbage efter en nedtur (fra 12 til 1). Stabile var ikke blot Rafael Nadal (nr. 2) og Roger Federer (nr. 3), men også Alexander Zverev (nr. 4 for andet år i træk), og Dominic Thiem forblev trods alt i top ti (fra nr. 5 til nr. 8). Det ligner farvel og tak til Stan Wawrinka (fra 9 til 66), Tomas Berdych (fra 19 til 71) og Andy Murray (fra 16 til 149). Dertil en overraskende nedtur for Jack Sock (fra 8 til 107).
Se ranglisterne 2014-2019 på siden: Min tennis 2019
 


Fra 24 til 10:
Daria Kasatkina
(foto: Si Robi, Wiki)

 


Dr. Halep, I presume

Fredag 23. november:
Simona Halep er ikke blot verdens nr. 1 i kvinde-tennis, men nu også Doctor Honoris Causa ved universitetet i Timisoara - hovedstaden i provinsen Timis og med ca. 319.000 indbyggere den vigtigste by i det vestlige Rumænien. TIL LYKKE, DR. HALEP.
Tjek links og se Simona Halep med doktor-udmærkelsen, jf. Essentially Sports og Tennis World
 

 


Brødrene Zverev

Paris, 11.- 18. november: Brødrene Alexander og Mischa Zverev er Hamburgs førende tennis-stjerner. Familioen er indvandret fra Rusland. Alexander blev født d. 20/4 1997 i Hamburg, Mischa d. 22/8 1987 i Moskva. Begge brødre er hårdt-servende spillere, mens mens Alexander er en typisk moderne baglinjespiller, så er Mischas stil serv og volley - en alt for sjælden set stil for tiden. Men det er unge Alexander, som forventningerne står til, og var én af de otte tennis-mænd, som deltog i årsafslutningen i Paris, og hvilken triumf det blev!
De otte spillere var Martin Cilic, Novak Djokovic, John Isner og Alexander Zverev i gruppe A samt Kevin Anderson, Roger Federer, Kei Nishikori og Dominic Thiem i gruppe B. Fra gruppe A gik unge Zverev til semifinale mod Roger Federer - og vandt: 7-5, 7-6 !! Novak Djokovic vandt den anden semifinale 6-2, 6-2 over Kevin Anderson.
I finalen triumferede den 21-årige tysker med en klar sejr over den 10 år ældre serber: Alexander Zverev - Novak Djokovic 6-4, 6-3.
Unge Zverev spillede sikkert og flot i de fleste kampe her i sæsonafslutningen og opnåede således sin hidtil største sejr i karrièren. Dermed hindrede han i øvrigt - meget velkomment - favoritten Djokovic i at tangere Federers rekord på 6 sæsonafslutningssejre.
Øverst til højre: Alexander Zverev (foto: Keith Allison, Wikimedia). Derunder Mischa Zverev (foto: Si Robi, Wikimedia)
  


Den polske "familie"

Krakow, 14. nov.: Polakkernes tennis-darling, Agnieszka Radwanska, trækker sig fra konkurrence-tennis. "Aga" blev født 6/3 1989 i Krakow, hvor hun i øvrigt også blev gift i juli 2017. Hendes højeste placering på ranglisten var som nr. 2 i juli 2012. Hun vandt ingen grand slam-finaler, men vandt års-finalen 2015 og i alt 20 WTA titler. Radwanskas spillestil var uden store slag, defensiv og noget kedelig.
Aga, den yngre søster Urszula, Caroline Wozniacki og Angelique Kerber (også polsk fødte forældre) udgør en særlig polsk tennis-veninde-gruppe.
Men polsk tennis er - også uden Radwanska søstrene - ganske godt kørende. Jeg vil faktisk hellere se Magda Linette og især den unge Iga Swiatek.
Agnieszka Radwanska ~ Polen nu
Urszula Radwanska
Magda Linette ~ Iga Swiatek

Fotos fra Wikimedia: Øverst Agnieszka Radwanska (Pascaire) og derunder Urszula Radwanska (Si Robi). Øverst til højre Magda Linette (Si Robi) og derunder Iga Swiatek (Gaston Cuello)
 
 Selv om Julia Görges' 2018 har været meget svingende i kvalitet, er hun den spiller, der har leveret flest serve-esser i 2018. (WTA 7. nov.)

B-finaler

30. okt.-4. nov.:
Turneringen i byen Zhuhai på den kinesiske riviera er en slags B-finaler for de kvindelige tennisspillere. Anett Kontaveit, som d. 29. okt. blev nr. 20 på ranglisten, fik en dårlig start med nederlag til Élise Mertens på 3-6, 1-6, men Kontaveit slog så Julia Görges med 6-2, 4-6, 6-4. Görges vandt dernæst i kvartfinalen over netop Mertens med 6-2, 7-6, men tabte i semifinalen til Ashleigh Barty, 6-4, 3-6, 2-6. Barty fandt finalen over Quiang Wang 6-3, 6-4. Det blev ikke en kinesisk triumf her, men australieren Bartys største sejr. Det var Görges, som vandt turneringen i 2017, og når man ser tilbage over året, var Zhuhai turneringen typisk for tennis-kvindernes ustabile spil og resultater i 2018.
 
Vinder i Zhuhai:
Ashleigh Barty
f. 24/4 1996 i Queensland, Australien, 166 cm høj, prof. 2010
 


Svitolina i Singpore

Søndag 28. oktober:
Simona Halep måtte pga. diskusprolaps melde afbud til sæson-finalen i Singapore, hvilket forøgede Caroline Wozniackis chancer, og Angelique Kerber havde også ambitioner, men Kerber spillede irriterende defensivt og gik ikke videre fra den indledende gruppe. Wozniacki spillede OK, men tabte til den senere vinder, Jelina Svitolina, som i finalen besejrede Sloane Stephens med 3-6, 6-2, 6-2.
 
 Camila Giorgi og hendes træner-far Sergio (foto: Tatiana, Wikimedia)

Görges og Giorgi vandt, men...

Oktober i Linz og Luxembourg:
Julia Görges vandt turneringen i Luxembourg, men blev slået ud i første runde i Linz. Görges har således spillet for ujævnt i år og når ikke sæsonfinalen i Singapore. Finalen i Luxembourg vandt Görges over 'Baby Face' Belinda Bencic fra Schweiz med 6-4, 7-5. Görges' vej til finalen gik over sejre mod kroaten Donna Vekic (6-3, 3-6, 6-3) og canadieren Eugénie Bouchard (6-7, 7-5, 6-1). Bouchard vandt i sin kvartfinale over Andrea Petkovic, som måtte opgive pga. en skade. Petkovic er ellers vendt stærkt tilbage på det seneste og nåede semifinalen i Linz. Den turnering blev vundet af Camila Giorgi, der også har spillet solidt de sidste måneder, og som finalebesejrede Jekaterina Aleksandrovna 6-3, 6-1. Det er Giorgis anden turneringssejr; den første var 2015 i  Rosmalen.
 


Vinder i Linz, Østrig:
Camilla Giorgi
f. 30/12 1991 i Macerata, Italien, 168 cm høj, højre-håndet, prof. 2006Andrea Petkovic
f. 9/9 1987 i ex-Jugoslavien, opvokset i Tyskland (foto: Carine06, Wiki)


Julia Görges
(foto: Keith Allison, Wikipedia)
 


Wozniacki sejr i Beijing

Beijing, 29/9 - 7/10: Mere eller mindre trætte tennis-spillere mødtes i den kinesiske hovedstad, men Caroline Wozniacki fik en god start med en sejr over Belinda Bencic på 6-2, 6-3 i en kamp, der var ret velspillet på begge sider. Wozniackis anden-runde-kamp var også velspillet og spændende; Wozniacki vandt 7-5, 6-3 over kroaten Petra Martic. Wozniacki fortsatte med en hårdt tilkæmpet sejr over esteren Anett Kontaveit på 7-5, 6-4; faktisk gik det lettere for Wozniacki i de sidste kampe. I kvartfinalen slog Wozniacki tjekken Katerina Siniková 6-2, 6-2 og i semifinalen Qiang Wang med 6-4, 6-4. Finalen mod letten Anastasia Sevastova vandt Wozniacki 6-3, 6-3, og blev dermed klar til årsafslutningen i Singapore.
 Caroline Wozniacki
(Foto: Keith Allison, Wikimedia)
 


Sabalenka/Kontaveit på toppen

Wuhan, 23/9 - 29/9:
Mange af de bedste tenniskvinder mødtes Wuhan, Kinas store bil-by, men snart var alle topseedede slået ud. I en ujævn kamp sendte Mónica Puig vor egen Caroline Wozniacki ud af turneringen med knebne 7-6, 7-5. Puig lavede både de fleste vinderbolde og de fleste uprovokerede fejl. Katerina Siniaková, som forud havde besejret Kristina Mladenovic og Caroline Garcia, slog også Garbiñe Muguruza ud med 7-6, 7-6. Men i finalen var det hviderusseren  Aryna Sabalenka (20 år, # 20), som besejrede esteren Anett Kontaveit (22 år, # 27) med 6-3, 6-3.
Sabalenka-foto: Si Robi, Wikimedia
 


Anett Kontaveit
(foto: Tatiana, Wiki)
 


Skandale ved US Open

27/8 - 9/9:
Grand slam-turneringens forsvarende mestre Rafael Nadal og Sloane Stephens kunne ikke gentage succesen fra 2017, og Julia Görges tabte i tredje runde til Jekaterina Makarova. Caroline Wozniacki begyndte med at slå Samantha Stosur, men tabte så til Lesia Tsurenko, som fortsatte med sejr over Katerina Siniaková, mens Angelique Kerber tabte til Dominika Cibulkova, som dog tabte sin næste kamp til Madison Keys. Så var det, at Sloane Stephens overraskende tabte til letten Anastasia Sevastova, men Keys og Sevastova tabte i semifinalerne til Serena Williams og Naomi Osaka. I mændenes semifinaler blev Nadal slået af Juan Martin del Potro, men del Potro tabte finalen til Novak Djokovic. Helt sensationelt vandt den knapt 22-årige Naomi Osaka kvindernes finale 6-2, 6-4 over Serena Williams, som opførte sig skandaløst dårligt, kastede sin ketcher og kaldte dommer Carlos Ramos en løgner og tyv. Desto mere imponerende, at den unge japaner formåede at holde fast og vinde kampen.
 Naomi Osaka
f. 16/10 1996 i Japan, 180 cm høj, højre-håndet, prof. 2013 (foto: Si Robi, Wikimedia)
 Julia Görges nåede for første gang semifinalen i Wimbledon-turneringen
(foto: J. L. Edmondson, Wikimedia)


Wimbledon: Kerber vandt

2. - 15. juli:
Forud for Wimbledon vandt 30-årige Mischa Zverev, Alexanders storebror, sin første turneringssejr, og Caroline Wozniacki vandt damernes finale i Eastbourne over den unge hviderusser Aryna Sabalenka, danskerens 29. turnerings-sejr og en munter sejrsceremoni; det er længe siden vi har set en så glad og optimistisk Wozniacki. Men glæden holdt ikke i Wimbledon. Wozniacki tabte til Jekaterina Makariova og blev én af de topseedede damer, som udgik tidligt: I kvartfinalerne var alle top ti-seedede ude.
Julia Görges deltog for 11. gang i Wimbledon og gik for 1. gang videre til 4. runde, idet hun besejrede Barbora Strycová med 7-6, 3-6, 10-8. Görges og Angelique Kerber sled sig videre, mens Serena Williams havde en utrolig let lodtrækning. I kvartfinalerne vandt Kerber over Daria Kasatkina 6-3, 7-5, og Görges 3-6, 7-5, 6-1 over favorit-dræberen Kiki Bertens. Kerber slog i sin semifinale Jelena Ostapenko 6-3, 6-3, defensivt spil, men en god serv. Görges fik ikke gang i sin serv eller sit spil, så Serena Williams vandt deres semifinale 6-2, 6-4. Men finalen i verdens berømteste tennis-turnering fik den rigtige vinder: Kerber besejrede klart Williams 6-3, 6-3. Med stor sikkerhed i sit spil lykkedes det Kerber at dominere kampen, mens Williams begik mange fejl. Det er Kerbers tredje grand slam sejr efter Australian og US Open i 2016, og det er første tyske damesejr i Wimbledon siden Steffi Graf i 1996.
Hos herrerne var der færre overraskelser, men Roger Federer tabte maraton-kvartfinale mod sydafrikaneren Kevin Andersen, og Rafael Nadal tabte sin semifinale til Novak Djokovici. Sidstnævnte fuldførte sit comeback med finalesejr over Kevin Anderson.
 


Wimbledon vinder 2018
Angelique Kerber
(foto: Fr. Goglins, Wikimedia)

 


Paris: Haleps første

27. maj - 10. juni:
French Open på Roland Garros Stadion i Paris blev en del forstyrret af regn, og flere topspillere, bl.a. Jelina Svitolina, Serena Williams (skade) og Caroline Wozniacki nåede ikke kvartfinalerne.
Kvindernes kvartfinaler: Madison Keys - Julia Putintseva 7-6, 6-4; Sloane Stephens - Daria Kasatkina 6-3, 6-1; Simona Halep - Angelique Kerber 6-7, 6-3, 6-2; Garbiñe Muguruza - Maria Sjarapova 6-2, 6-1.
Haleps og Kerbers kvartfinale havde fortjent at være semifinale.
Kvindernes semifinaler: Simona Halep - Garbiñe Muguruza 6-1, 6-4; Sloane Stephens - Madison Keys 6-4, 6-4.
Halep-Muguruza var en hård og velspillet kamp, hvor Muguruza var nær ved at vende kampens udfald i andet sæt.
Kvindernes finale: Simona Halep tabte første sæt mod Stephens, men knoklede videre, vendte og vandt kampen: 3-6, 6-4, 6-1. Ligesom  en anden nr. 1, Caroline Wozniacki, har Halep nu vundet sin første grand slam sejr.
Mændenes finale: Rafael Nadal vandt uimodståeligt over Dominic Thiem (6-4, 6-3, 6-2) og fik pokalen overrakt af Ken Rosewall.
 

Vinder i Paris 2018
Simona Halep
(foto: Si Robi, Wikimedia)
 


Tidens mand: Roger Federer

30. april:
Roger Federer pryder forsiden på TIME Magazine, fordi magasinet regner ham blandt tidens 100 mest indflydelsesrige personer. Federer var også på listenb i 2007. Microsoft-grundlæggeren Bill Gates skriver bl.a.: It’s no secret that Roger Federer is the greatest tennis player ever (....) He also seems exempt from the laws of ageing. At 36, he’s still winning Grand Slams with a combination of grace and grit (....)  I’ve learned how sincerely Roger and his team are working to improve the life prospects for poor children, a mission that stems from his childhood visits to his mother’s home country of South Africa and seeing extreme poverty first hand. Roger knows that effective philanthropy, like great tennis, requires discipline and time.
 
 


Suveræne tjekker slog Tyskland

21. - 23. April:
Mændenes nations-turnering i tennis hedder Davis Cup, kvindernes Fed Cup. Tyskland foreslår, at man kalder hold-turneringerne for verdensmesterskaber, for det er det, de er. I den aktuelle Fed Cup er man nået til semifinalerne, og i Stuttgart spillede Tyskland mod favoritterne fra Tjekkiet. Mens begge Tjekkiets bedste er på top ti, er Tysklands to bedste lige udenfor, og det kunne man se. Petra Kvitová slog først Julia Görges med 6-3, 6-2, og så Angelique Kerber med 6-2, 6-2. I duellen mellem de to serve-dronninger vandt Julia Görges dog over Karolina Plisková 6-4, 6-2, men lidet hjalp det, for Kerber tabte til samme Plisková med 5-7, 3-6. Dobbelt-kampen var uden betydning og blev afbrudt i Tjekkiets favør pga. skader. Altså 4-1 til Tjekkiet, som i finalen skal møde USA, der i deres semifinale med besvær slog Frankrig 3-2.
Det tyske Fed Cup hold bestod af Anna-Lena Grönefeld (kun doubler, ikke længere registreret i single), Tatjana Maria (# 60), Angelique Kerber (# 12), Julia Görges (# 11) og hold-kaptajn Jens Gerlach.
 


Petra Kvitová
(froto: Si Robi, Wikimedia)

 


2 x Mertens sejr

15. April:
Élise Mertens stod i en finale to gange i Lugano, Schweiz. Først vandt Mertens single-finalen 7-5, 6-2 over Aryna Sabalenka fra Hviderusland. Den 22-årige belgier vandt således sin anden single-titel i år (den første var i Hobart, Australien) og den tredje i alt. Senere på dagen mødtes de to single-finalister i double-finalen, og igen stod Mertens på den sejrende side. Mertens og landsmandinden Kirsten Flipkens vand 6-1, 6-3 over Sabalenka og hendes landsmandinde Vera Lapko. Det kan man kalde en rigtig god søndag for Mertens, der begyndte dette år så fint i Australian (se nedenfor).
16. April: På mandagens nye rangliste er Elise Mertens nr. 17 - hendes højeste placering hidtil.
 Elise Mertens
(foto: Si Robi, Wiki)
 


Görges' dårlige finale

2.-8. April:
Charleston, South Carolina, USA, er vært for Volvo Car Open på det karakteristiske grå-grønne grus i Family Circle arenaen. Julia Görges vandt med besvær over amerikaneren Kristie Ahn 2-6, 6-4, 7-6, og slog også Indian Wells vinderen Naomi Osaka med 7-6, 6-3, men Görges' spil var ujævnt, og Osaka var psykisk helt ude i tovene. I sin semifinale vandt Görges over Anastasia Sevastova med 7-6, 6-3. Men finalen blev en slem fuser, idet Görges spillede ufatteligt dårligt, og Kiki Bertens vandt sikkert 6-2, 6-1. I den parallelle turnering i Monterrey, Mexico, vandt Garbiñe Muguruza finalen over Timea Babos, Ungarn, med 3-6, 6-4, 6-3.
9. april: På dagens nye rangliste fastholder Simona Halep førstepladsen med 8.140 points. Carolina Wozniacki er nr. 2 med 6.790 og Muguruza nr. 3 med 6.065 pts.. Bertens går stærkt frem og bliver nr. 21.
 Kiki Bertens
f. 10/12 1991, NL (foto: Si Robi, Wiki)
 


Puig satsede i Miami

20. - 31. Marts:
Tennis-karavanen fortsatte fra Indian Wells i Vest til Miami, Florida, i Øst, USA. De indledende runder bød bl.a. på et nordtysk opgør mellem 29-årige Julia Görges, Bad Oldesloe, og 23-årige Carina Witthöft, Hamburg, og noget overraskende vandt Witthöft 7-6, 4-6, 6-4 i det, som blev kaldt en "Dreisatz Krimi". OL-vinder Mónica Puig, der nu faldet til nr. 82 på ranglisten, slog Samantha Stosur og dernæst Caroline Wozniacki med 0-6, 6-4, 6-4 i en kamp, hvor man så Puigs særpræg fuldt ud: Det hurtige højtsatsende spil med risiko for mange fejl - og mulighed for flotte vindere. Angelique Kerber kæmpede sig til 6-4, 6-4 over Anastasia Pavljutjenkova, men hverken Puig eller Kerber nåede finalen. Det blev en nervøs finale, hvor Sloane Stephens (21 uprovokerede fejl) slog Jelena Ostapenko (48 uprovokerede fejl) 7-6, 6-1.
 
Mónica Puig
(foto: Keith Allison, Wikimedia)
 


De unges triumf

7. - 18. marts:
Der er både varme og gode points at hente i den store turnering i den lille californiske by Indian Wells. Men Julia Görges blev besejret af Anastasia Sevastova, Letland, og Caroline Wozniacki blev slået af det velspillende russiske stjernefrø Daria Kasatkina: 6-4, 7-5. Den 20-årige russer tog en anden stor 'skalp' i kvartfinalen, da hun slog Angelique Kerber med 6-0, 6-2, og i semifinalen Venus Williams med 4-6, 6-4, 7-5. Den ligeledes 20-årige japaner Naomi Osaka slog Karolina Plisková i kvartfinalen og Simona Halep i semifinalen. De unges triumf. Desværre var Kasatkinas kræfter udtømt i finalen, som den ensformige Osaka vandt 6-3, 6-2.
Hos mændene var det omvendt veteranernes parade. Én af de bedste og mest fascinerende kampe var kvartfinalen mellem Juan Martin Del Potro (f. 23/9 1988, Argentina, 198 cm, 97 kg, #8) og Philipp Kohlschreiber (f. 16/10 1983, Tyskland, 177 cm, 70 kg, # 37). Del Potro vandt 3-6, 6-3, 6-4, og gik til finalen mod Roger Federer, som han også besejrede i en tæt kamp: 6-4, 6-7, 7-6.
 Daria Sergejevna Kasatkina,  f. 7/5 1997 i Rusland, prof. fra 2014, 170 cm høj, højre-håndet
 


Halep og Federer - igen nr. 1

26. Februar:
En god måneds tid nåede Caroline Wozniacki igen at være nr. 1 på ranglisten. På dagens nye liste er Simona Halep tilbage på den første-plads, hvor hun sluttede året 2017. Halep har 7.965 points, Wozniacki 7.525 og Garbiñe Muguruza 6.175.
3 x 20: Den 20-årige russer Daria Kasatkina er for første gang på top 20 og som nr. 20 !
19. Februar: Roger Federer er igen-igen nr. 1. Federer er den ældste verdensetter nogen sinde, nemlig 36 år og 196 dage. Rekorden havde hidtil André Agassi, der var nr. 1 i en alder af 33 år og 133 dage. Federer er også den, der har opnået den længste periode mellem første gang som nr. 1 (2. februar 2004) og foreløbig sidste gang (19. februar 2018), nemlig 14 år og 17 dage. Rafael Nadal havde hidtil rekorden med 9½ år (18. august 2008 til 18. februar 2018). Federer er nu også spilleren med den længste periode mellem denne gang og sidste gang, han var nr. 1. Sidste gang var 12. oktober 2012, dvs. der er gået 5 år og 106 dage. Den tidligere rekord tilhørte ligeledes André Agassi med godt 3 år. Federer er allerede indehaver af rekorden for flest uger som nr. 1, idet han har været verdensetter i alt 302 uger og rekorden for flest flest grand slam-titler: 20 indtil nu - senest er Australian Open i år.
 Roger Federer
(foto: Tatiana, Wikimedia)


 
Görges' mange esser

14. Februar:
29-årige Julia Görges har aldrig været bedre. Hun har inden for de sidste 13 måneder forbedret sit spil og sin placering ganske betydeligt. I begyndelsen af 2017 lå Görges uden for top 50 på ranglisten; nu ligger hun omkring nr. 9-11. Görges har på imponerende måde forbedret  sin serv, som statistikken pr. 14. februar ovenfor antyder: et gennemsnit på næsten 8 esser pr. kamp. Her i 2018 er Görges allerede oppe på i alt 102 esser (13 kampe).
Hilisten ser således ud pr. 14. februar 2018: 1) Julia Görges 102 esser, 2) Katerina Siniaková 68, 3) Caroline Wozniacki 62, 4) Jelina Svitolina 61, 5) Karolina Pliskova 58.
Ligeledes er Görges bedst, når det gælder vundne førsteserver: 1) Julia Görges 75,4%, 2) Madison Keys 72,3%, 3) Petra Kvitová 72,2%, 4) Jelina Svitolina 72,2%, 5) Karolina Pliskova: 71,6%
Selv siger Görges, at hendes spil og serv især er blevet bedre gennem hård fysisk træning og i mindre grad gennem en ændring af teknikken. Det bliver spændende at følge Görges' videre udvikling i 2018.
 

Julia Görges
f. 2/11 1988
(foto: Si Robi, Wikimedia)
 


Kvitová vandt - igen

12.-18. Februar:
Caroline Wozniacki og de bedste damespillere mødtes i Doha, hovedstaden i Qatar. Julia Görges lagde godt ud med en 6-1, 7-5 sejr over Lucie Safarová og 6-2, 3-6, 6-1 over den anden tjekke Barbora Strycová. Wozniacki fik en flyvende start, hvor hun bl.a. slog Carina Witthöft 6-2, 6-0. Kvartfinalen mellem Wozniacki og Angelique Kerber lignende en moralsk finale, hvor Wozniacki sejrede med 7-6, 1-6, 6-3 efter 2 t. 20 min. intenst spil på højeste niveau. De to spillere gav sig helt, og første sæt måtte afgøres i tie-break. Andet sæt blev afgjort, da Wozniacki begik to dobbelt-fejl, og Kerber servede sættet hjem i overbevisende stil. Wozniacki kæmpede sig tilbage, og kampen bølgede frem og tilbage i nogle fantastiske dueller. Sejren betød, at Wozniacki var semifinaleklar mod Petra Kvitová, som vandt sin kvartfinale, da Julia Görges måtte trække sig med en skade. Også Simona Halep måtte trække sig. Kvitová, som  vandt Wimbledon 2011 opg 2014, bekræftede sit comeback med en sejr over Wozniacki (3-6, 7-6, 7-5) og stod således i finalen mod Garbiñe Muguruza. Også den vandt Kvitová: 3-6, 6-3, 6-4.
19. Februar: Sejren i Doha sendte Kvitová ind på 10.-pladsen og Görges fortrænges til 11.-pladsen, mens Kerber fastholdt 9.-pladsen.
 


Petra Kvitová
(foto: Christian Mesiano, Wikimedia)

 


Görges semi i Sankt Petersborg og nu i top 10

30. Jan.-4. Feb.:
Caroline Wozniaki m.fl. forlod varmen i Australien til fordel for køligheden i Sankt Petersborg, hvor turneringen blev både velspillet og spændende. Trods for mange fejl, men takket været den efterhånden helt suveræne serv vandt Julia Görges sin førsterunde-kamp mod den talentfulde græker Maria Sakkari 6-2, 7-6. I anden runde havde Görges problemer i første sæt, men vandt derefter overbevisende 7-5, 6-0 over den italienske veteran Roberta Vinci, som slutter karrieren i maj d.å.. Russeren Daria Kasatkina, besejrede Wozniacki med 7-6, 6-3, og Petra Kvitová stoppede overbevisende Jelena Ostapenko med 6-0, 6-2. I semifinalerne slog Kvitová så Görges med 7-5, 4-6, 6-2, mens Mladenovic slukkede håbet for Kasatkina. Kvitovás finalesejr over Kristina Mladenovic blev på klare 6-1, 6-2.
Mandag d. 5. Feb. Den nye rangliste: 1) Wozniacki, 2)Halep, 3) Svitolina, 4) Muguruza, 5) Plisková, 6) Ostapenko, 7) Garcia og 8) Venus Williams. For første gang siden Steffi Graf og Anke Huber i begyndelsen af 1990'erne, er der nu to tyske spillere på top ti: 9) Kerber og 10) Görges. Kvitová gik frem og blev nr. 21.
 
Julia Görges
(foto: Keith Allison, Wikimedia)
 


Wozniacki skrev tennis-historie

15.-28. januar, Melbourne:
Lørdag d. 27. januar 2018 skrev Caroline Wozniacki tennis-historie, da hun vandt kvindernes finale ved Australian Open i Melbourne - hendes og dansk tennis' første grand slam turneringssejr ! Forud gik en begivenhedsrig turnering.
Julia Görges vandt sin første kamp over det amerikansk-russiske stortalent Sofia Kenin med 6-4, 6-4, men tabte i 2. runde til franskmanden Alizé Cornet sejrede med 6-4, 6-3. Andre, som tabte tidligt, var: Garbiñe Muguruza, Dominika Cibulkova, Venus Williams, Petra Kvitová, Mónica Puig, Belinda Bencic og Johanna Konta. I tredje runde overraskede det baltiske opgør mellem Jelena Ostapenko (Letland) og Anett Kontaveit (Estland), idet esteren vandt 6-3, 1-6, 6-3. To store tjekkiske opgør sluttede med de 'forkerte' vindere: Først vandt Karolina Plisková over Lucie Safarová med 7-6, 7-5, og dernæst desværre også over Barbora Strycová: 6-7, 6-3, 6-2.
Caroline Wozniacki fik en god lodtrækning, men udviste svagheds-perioder og gik kun med besvær videre. Wozniacki mødte i semifinalen turneringens store positive nykommer, den 22-årige belgier Élise Mertens, som bl.a. besejrede Alizé Cornet, Daria Gavrilova, Petra Martic og Jelina Svitolina. Mertens måtte dog give sig, og Wozniacki vandt 6-3, 7-6. Den anden semifinale blev et brag af en kamp med store nerver og adskillige vendepunkter, men Simona Halep vandt til sidst over Angelique Kerber: 6-3, 4-6, 7-9. Finalen mellem Wozniacki og Halep blev også dramatisk, præget af den fugtige varme, men sluttede med Wozniacki sejr på 7-6, 3-6, 6-4. Et fantastisk øjeblik for dansk tennis og for Wozniacki-familien.
Hos mændene vandt Roger Federer en spændende og velspillet kamp mod vennen Tomás Berdych med 7-6, 6-3, 6-4. Rafael Nadal måtte opgive i kampen mod Marin Cilic pga. skade. Federer vandt den lange, men ikke velskpillede finale mod Cilic: 6-2, 6-7, 6-3, 3-6, 6-1. Det var Federers sjette 'down under' sejr, jf. 2004, 2006, 2007, 2010, 2017 - det samme antal som Novak Djokovic og Roy Emerson. Det var Federers 20. grand slam turneringssejr i alt, og han er den næstældste grand slam-vinder nogensinde; den ældste er Ken Rosewall, som var 37 år, da han vandt netop Australian Open i 1972. Selv om Federer har opnået så meget, var han en tårevædet og vinder, og Australien fejrede to store vindere: Federer og Wozniacki.
29. Januar: Efter Australian Open fastholdt Rafael Nadal trods alt førstepladsen med 9.760 points, men Roger Federer er tæt på med 9.605 points. Nadals og Federers suverænitet ses også af, at de to alene har vundet 32 ud af 52 grand slam turneringer de sidste 13 år, nemlig 16 hver, mens Novak Djokovic har vundet 12, Stan Wawrinka og Andy Murray hver 3 samt Juan Martin Del Potro og Marin Cilic hver 1. Hos kvinderne blev Caroline Wozniacki nr. 1 med 7.965 points, men Simona Halep tæt på med 7.715. Angelique Kerber kom tilbage i top ti, nr. 9 med 3.031 pts., og igen foran Julia Görges, som er nr. 12 med 2.825, dvs. à points med nr. 11 Johanna Konta.
 


Caroline Wozniacki, hendes og Danmarks første grand slam sejr
(foto: Andrew Campbell, Wiki)


Élise Mertens
 f. 17/11 1995 i Leuven, Belgien, 179 cm høj, højre-håndet, # 37 på ranglisten før AO, # 20 efter
(foto: Si Robi, Wiki)

 


Kerbers strålende comeback

Sydney, 7.-13. Januar:
For Angelique Kerber blev turneringen i Sydney et strålende comeback. Mens 2016 var et fantastisk år for Kerber, som bl.a. vandt både Australian Open og US Open, blev 2017 en forfærdelig ørken-vandring, hvor Kerber ganske vist var i fin fysisk form, men tabte den ene kamp efter den anden pga. mismod og psykisk træthed. I Sydney 2018 fik Kerber gejsten tilbage! Kerbers første kamp var én af de sværeste, idet hun mødte den tjekkiske veteran Lucie Safarová og måtte ud i tre sæt, før sejren var sikker: 6-7, 7-6, 6-2. I anden runde vandt Kerber over Venus Williams 5-7, 6-3, 6-1. I kvartfinalen stoppede Kerber den stadigt mere højrøstede Dominika Cibulkova: 6-3, 6-1. Semifinale-modstanderen var italieneren Camila Giorgi, som havde imponeret med sejre over Sloane Stephens, Petra Kvitová og Agnieszka Radwanska, men Kerber vandt sikkert: 6-2, 6-3. I finalen var modstanderen australiernes håb, Ashleigh Barty, men også finalen vandt Kerber sikkert:  6-4, 6-4. Det var den 29-årige tyskers 11. turneringssejr i karrieren, og hermed vendte Kerber tilbage til ranglistens top 20.
 


Angelique Kerber
(foto: Michael Frey, Wikimedia)
 


Görges begyndte året med sejr

Auckland, 1. - 6. Januar: I Auckland, New Zealand, deltog både Caroline Wozniacki (seeded 1) og Julia Görges (seeded 2). Begge vandt deres første kampe: Görges slog OL-vinder Mónica Puig med 6-4, 4-6, 6-2. På grund af silende regn kunne der i to døgn ikke spilles tennis, hvorfor kvartfinaler og semifinaler måtte afvikles samme dag. Strycová blev slået ud. Wozniacki havde det nemt, måske for nemt. Görges mødte mere modstand, men vandt begge sine kampe: 6-4, 6-4 over Polona Hercog (jf. Båstad 2016) samt 6-1, 6-4 over Su-Wei Hsieh, Taiwan). 27-årige Wozniacki virkede træt og uinspireret i finalen, mens 29-årige Görges begyndte energisk og klogt. Görges brød Wozniackis serv i begyndelsen af både første og andet sæt. Wozniacki var for passiv, og Görges kunne dominere med sin stærke forhånd og gode serv med adskillige esser. Wozniacki satsede lidt mere i andet sæt, som gik i tie-break, men Görges vandt fortjent: 6-4, 7-6.

Brisbane, Australien:  Her vandt kedelige Jelina Svitolina finalen over hviderusseren Aleksandra Sasnovitj 6-2, 6-1, selv om kampen var mere lige, end tallene tyder på.

Shenzhen, Kina: Én af mine yndlinge Katerina Siniaková, som slog Wozniacki i Båstad 2017, gjorde tennissporten en tjeneste, da hun eliminerede Maria Sjarapova i semifinalen 6-2, 3-6, 6-3. I finalen måtte Siniaková dog bøje sig for verdens-etteren Simona Halep, der vandt 6-1, 2-6, 6-0.
 Julia Görges
(foto: Christian Mesiano, Wikimedia

Til venstre:
Katerina Siniaková
(foto: Tatiana, Wikimedia)

 


Opdateret d. 10/7, 2021