Tilbage til Forsiden ~ Min fodbold 2017-2020
 


Min fodbold
2012-16


- og lidt fodboldhistorie
 


AB nedtur og fyring af træner

13. dec. 2016:
AB havde et fantastisk forår, hvor klubben på fornem måde sikrede sig oprykning til 1. division. Ligeså elendigt har efteråret været. Også de sidste tre vigtige kampe før vinterpausen tabte AB, nemlig mod Vendsyssel, Fredericia og Næstved. Derfor ligger AB nu sidst, nr. 12,  i 1. division.
     En enkelt opmuntring. Da det reservespækket AB-hold (tre af de bedste spillere ude) d. 13. nov. mødte op på Hjørring Stadion, satte Vendsyssel sig fra begyndelsen kraftfuldt på kampen og tog føring 2-0. Det så ud som om vendelboerne var et hoved højere end de splejsede akademikere. Men så tog AB's nr. 8, Rasmus Hansen, chancen langt udefra: Hans fremragende skud 'knækkede' og gik i mål til reducering 2-1. Ét af sæsonens flotteste mål i divisionen.
     Men altså ikke nok. Halvåret slutter for AB med 19 kampe, 3 vundne, 2 uafgjorte, 14 tabte, målscore 21-39. Suk!
     En første konsekvens blev taget af AB-bestyrelsen d. 13. dec., idet man fyrede træner Per Frandsen. Men er det tilstrækkeligt? (PS: Januar 2017 blev den hidtidige talentchef Søren Bjerg udnævnt til ny cheftræner.)
 Sæsonens flotteste mål: Rasmus Hansen

 


Henning Enoksen * 26/9 1935  † 25/9 2016

Vejles, AGF's og det danske landsholds legendariske venstre-wing Henning Enoksen er gået bort. Se Jyllands-Posten og Mediano
Andre af de store i min levetid, som er gået forud.
Harald Nielsen * 26/10 1941 † 11/8 2015 - se Berlingske
Ole Madsen * 21/12 1934 † 25/3 2006 - se B.T.
Jens Peder Hansen * 15/3 1927 † 16/11 1996 - se DBU
Henry From * 1/6 1926 † 31/8 1990 - se DBU
Aage Rou Jensen * 24/9 1924 † 8/6 2009 - se DBU
John Hansen * 24/7 1924 † 12/1 1990 - se DBU
Carl Aage Præst * 26/2 1922 † 19/11 2011 - se DBU
Knud Lundberg * 14/5 1920 † 12/8 2002 - se DBU
Arne Sørensen * 24/11 1917 † 1/5 1977 - se Wikipedia
 

Ole Madsen
 


Van der Vaart sætter sit præg

9. sept. 2016:
Rafael van der Vaart var for første gang i startopstillingen på F.C. Midtjyllands hjemmebane, da FCM tog imod Esbjerg i Superligaen. Han var nøglen i FCM's spil-overtag, men FCM'erne kunne ikke score, og først langt ind i 2. halvleg kom målene til resultatet 3-0. Van der Vaart debuterede for FCM søndag d. 28/8 de sidste ca. ti min. af den spændende 0-0 kamp i Viborg, hvor han gjorde det fint, var meget spilbar, havde nogle gode afleveringer og et par skud på mål. Van der Vaart var også med i FCMs Europa League-kvalifikationskamp d. 25/8, den anden kamp mod det tyrkiske hold Osmanlispor. De tyrkiske tilskuere bød faktisk Van der Vaart velkommen med klapsalver, da han i det 72. min. kom på banen. Men Osmanlispor vandt 2-0 og havde allerede vundet 1-0 i Herning.
  


Superligadrøn fra Brøndby

Aarhus, 21. aug. 2016:
Med den nye erfarne, tyske træner Alexander Zorniger i spidsen er Brøndby tilbage i toppen af dansk fodbold, og det blev markeret med en sejr på 7-0 over AGF i Aarhus. I samme spillerunde spillede FCK og AaB 1-1, og FCM og SønderjyskE 2-2. Således blev Brøndby ny nr. ét.
 


 


Olympiske Lege, Rio de Janeiro

5.-21. aug. 2016:
Brasiliens fodboldkvinder med veteranen Marta i spidsen knuste Sverige 5-1 i den indledende runde, men svenskerne rejste sig og slog USA efter straffespark-konkurrence. I semifinalen fik Sverige revanche mod Brasilien, igen i en straffespark-afslutning. I en dårligt spillet finale slog Tyskland trods alt fortjent Sverige 2-1. Hos mændene mødte Tyskland i finalen værtslandet Brasilien og skuffede. De unge tyskere kunne ikke opretholde den gode angrebs-fodbold fra de forudgående kampe. Især anden halvleg blev en trist forestilling. Brasilien vandt fortjent finalen, men først efter straffespark-konkurrence. Danmark gjorde en god indsats og nåede kvartfinalerne, hvor vi tabte til Nigeria.
  


Årets fodbold-nyhed

Ikast/Herning, 10. aug. 2016: Rafael van der Vaart til FCM


Den 33-årige nederlandske fodboldstjerne har spillet i store klubber som Ajax, Real Madrid, Tottenham og Hamburg - og han har 109 landskampe bag sig. Med besvær er han løst fra sin kontrakt i Spanien og tiltræder hos F.C. Midtjylland med en særlig sponsor-aftale i ryggen. Kæresten Estavana Polman spiller håndbold for Team Esbjerg i køre-afstand fra Ikast-Herning.
FCMs egen orientering
Dagens nyhed i Berlingske
Van der Vaart udtaler sig
Antenne Unna i Dortmund
Berliner Morgenpost
Four Four Two
Præsentation Estavana Polman
Par med barnevogn
 Rafael van der Vaart dengang i Hamburg


Estavana Polman i Esbjerg
 


EM 2016: kun ét lyspunkt

10. juni - 10. juli 2016:
Et Frankrig plaget af vilde strejker og nye terror-anslag var vært for en EM-turnering med flere lande end før. Mange af de indledende gruppekampe var sløje; blandt 'de store' kom Frankrig og Italien bedst fra start. Sverige - og Zlatan Ibrahimovic - blev en fæl fiasko, mens debutanterne fra Island overraskede positivt. I 8.-dels finalerne lavede Xherdan Shaqiri EM's hidtil flotteste mål, men Schweiz endte med at tabe til slappe Polen. Til gengæld sendte Island sensationelt England ud: 2-1. Men ellers fortsatte de kedelige og målfattige kampe. Dog blev det målrigt, da Island tabte 2-5 til de franske favoritter, men holdet kunne tage stolte hjem.Fodbold-eksperten på Das Erste, ex-Bayern München stjernen Mehmet Scholl, var nådesløs i kritikken af den tyske landsholdstræner Joachim Löw for den unødvendigt defensive spillestil mod Italien, som gjorde også den kamp kedelig at se på, og kun ved held/uheld i straffespark-konkurrencen gik Tyskland videre. Det var moralsk retfærdigt, at Frankrig slog Tyskland ud, men Frankrig selv kunne ikke holde stilen mod Portugal, der i forlænget spilletid vandt EM finalen 1-0. Betegnende for dette skuffende og kedelige EM var vinderne et hold, der kun formåede at vinde én kamp i ordinær spilletid. Men vi vil huske Island og Islands klappe-ritual: "hu" !!
 


 


Sæson-afslutninger 2016

14.-29. maj 2016:
De sikre mestre fra Bayern München sluttede Bundesliga-sæsonen med en 3-1 sejr over de sikre nedrykkere fra Hannover, mens sølvvinderne Dortmund betegnende sluttede med 2-2 mod Köln. De  bestandige udsalg til bl.a. Bayern, hvor "pengene taler", hindrede Dortmund i at nå helt til tops. I den nye sæson dukker RB Leipzig op i 1. Bundesliga, en fornyelse fra øst? Bare det ikke bliver en "Hobroer".
I Danmark sluttede Hobros eventyr i superligaen, en sikker nedrykker og pengeklubben FCK de sikre mestre, så ingen fornyelse à la Leicesters mesterskab i England her. Mestrene FCM fik bronze, trods Pione Sistos nedtur og andre problemer. SønderjyskE bragede ind på sølv-pladsen med den nye træner Jakob Michelsen, mens AaB med SønderjyskEs tidligere træner Lars Søndergaard skuffede fælt: Man aner en sammenhæng. I den nye sæson får Brøndby tyskeren Alexander Zorniger som træner: Vil det give det løft, man længes efter på Vestegnen? Lyngby, Horsens og Silkeborg vender tilbage til superligaen, mens AB Gladsaxe vender tilbage til 1. division - sammen med Fremad Amager, trænet af John 'Faxe' Jensen.
 
 


Akademikere på vej

1. maj 2016
: Det var akademikernes festdag på Gladsaxe Stadion, da AB vandt 6-0 over gæsterne fra Marienlyst. Den sikre sejr følger efter den vigtige 1-0 sejr i Valby Idrætspark over BK Frem d. 23. april. Tobias Thomsen (t.v.) er nr. 2 på topscorerlisten med 7 mål. AB er nu en klar nr. ét i Anden Divisions slutspil med en flot målscore på 23-7 og står således rigtig godt til at rykke op i Første Division efter sommerferien.
 
 


Historisk dag på heden

18.-25. feb. 2016:
På "heden" i Midtjylland blev der talt ned time for time til de danske mestres store opgør med giganten Manchester United, som også har mange danske fans. Paint it black? Slet ikke. I dette første opgør vandt F.C. Midtjylland fortjent 2-1 på mål af Pione Sisto og Paul Onuachu. Torsd. 25/2 tabte FCM 5-1 på Manchester Uniteds hjemmebane og var dermed ude af Europa League, men gjorde et godt indtryk.
  


Olsen sendt på pension

18. nov. 2015:
Den 66-årige danske foldbold-landstræner Morten Olsen blev sendt på pension i Parken, da Sverige og Danmark spillede 2-2 efter to mål af Zlatan Ibrahimovic.  Sverige går sammenlagt over to kampe videre til EM 2016 i Frankrig. Olsen begyndte som spiller i Vordingborg og Nykøbing F. og fik en professionel karrière i Nederlandene og Tyskland (1. FC Köln), hvortil kommer 102 landskampe for Danmark. Som træner var Olsen kort omkring Brøndby (1990-92), FC Köln (1993-95) og Ajax Amsterdam (1997-98). Til gengæld fik han 15 år som landstræner (2000-15), alt for længe efter manges mening. Rygter vil vide, at den kun fire år yngre nordmand Åge Hareide, som p.t. er træner i Malmö FF (svenske mestre 2014, nr. 5 i år), skal afløse Olsen: Det vil næppe være den fornyelse, det danske landshold har brug for - et landshold hvor indskiftede Jannik Vestergaard fra Werder Bremen var ét af de få lyspunkter.
 


Jannik Vestergaard


Jürgen Klopp til Liverpool

31. okt. 2015:
Den fhv. Dortmund- og Mainz-træner Jürgen Klopp, én af de mest dynamiske trænere og talentopbyggere i Europa, bliver næppe ny dansk landstræner. Det sørgelige danske A-landshold har ellers hårdt brug for en virkelig kapacitet. Tyskeren har fået en varm velkomst i Liverpool, og lørdag d. 31. okt. vandt Klopps mænd 3-1 over Chelsea på Chelseas hjemmebane. Det kan til gengæld betyde et farvel til Klopps kollega, Chelseas omstridte José Mourinho.
 Jürgen Klopp
Fem måls fodboldhistorie

22.-23. sept. 2015:
Bundesligaen havde en såkaldt "Englische Woche", dvs. med kampe både i weekenden og i midtugen. Det bliver en spillerunde, som går i historiebøgerne - pga. én kamp og pga. én mand, nemlig Bayern Münchens 9'er Robert Lewandowski, tidl. Dortmund. Wolfsburg gik til pause i topkampen med en 1-0 føring på mål af Daniel Caligiuri efter 26 minutter. Efter pausen forordnede træner Pep Guardiola en dobbelt-udskiftning: Robert Lewandowski og Javi Martínez kom på banen for München. Fem minutter efter begyndte de ni gyldne minutter, hvor Robert Lewandowski scorede fem gange og sikrede München sejren. Polakken var i det 69. minut tæt på at score til 6-1, men Dieter Müller forbliver den eneste Bundesliga-spiller, som har scoret seks mål i samme kamp. Müller spillede en årrække for F.C. Köln, og den 17. august 1977 scorede han seks gange, da Köln besejrede Werder Bremen 7-2.
 


Robert LewandowskiDieter Müller


Triumf for Bendtner

28. august 2015:
I juli var den danske landsholdsangribers form så dårlig, at han måtte til ekstra træning i Wolfsburg. Men lørdag d. 1. august spillede Nicklas Bendtner en afgørende rolle og scorede to mål, da Wolfsburg vandt den tyske super-pokal, dvs. pokalvinderens kamp mod vinderen af mesterskabet, Bayern München. Bendtner reddede et uafgjort, da Wolfsburg d. 22/8 mødte Köln, så han har gode grunde til at ønske sig mere spilletid i Folkevognsklubben.
I fredagskampen d. 28/8 fik han dog kun 10 min., da Wolfsburg overbevisende slog Schalke 04 med 3-0, men salget af Kevin De Bruyne til Manchester City vil måske give Bendtner mere spilletid.
  
FCM guld

7. juni 2015: Én af klubben egne drenge fra fodboldakademiet førte F.C. Midtjylland på guldkurs: Der var spillet 61 min. d. 17/5 i kampen mod F.C. København på stadion i Herning, da Pione Sisto kom på banen til sin første kamp i forårshalvåret. Der var spillet 74 min., da han sendte en aflevering til André Rømer, som headede bolden i nettet til 1-0. Bare 4 min. efter scorede Sisto selv til den 2-0 sejr over FCK, der gjorde det helt teoretisk, at det danske mesterskab skulle glippe for FCM. En trist uafgjort kamp d. 21/5 mod F.C. Vestsjælland sikrede FCM guldet, men festen udeblev Anden Pinsedag, da Brøndby med en fantastisk Daniel Agger som styrmand gav FCM det første hjemmebanenederlag i denne sæson: 2-3. FCM sluttede sæsonen d. 31/5 mod F.C. Nordsjælland ude og d. 7/6 SønderjyskE hjemme, hvor guldmedaljerne kan hænges om halsen. Bravo!
  
AB rykker ned

6. juni 2015:
For første gang siden 1986 er AB i næste sæson nede i den tredjebedste række (2. division). Lørdag d. 30/5 vandt AB på Gladsaxe Stadion 2-0 over Vendsyssel. Da Skive og Fredericia spillede 2-2, havde AB endnu en lille chance for at overleve i 1. division, men der var mørke skyer over Gladsaxe Stadion (bill. ovenfor). Den sidste chance blev knust på en målrig eftermiddag d. 6/6 i Aarhus, hvor AGF vandt 5-3. Eneste trøst i nedturen er, at anfører Simon Bræmer, rutinerede forsvarsspiller Jonas Troest og målfarlige angriber Nichlas Rohde fortsætter i klubben.
 AB-gravøl (foto: HHK)


Nichlas Rohde
 
Bundesliga-slut-drama

1. juni 2015:
Endnu 10 min. før ordinær sluttid i den anden af to relegations-kampe førte Karlsruhe SC 1-0 over Hamburg SV. 4 min. før tid udlignede HSV. 3 min. før udløbet af den forlængede spilletid scorede HSV sejrsmålet, og minuttet efter brændte Karlsruhe et straffespark. HSV reddede altså livet i Bundesligaen - endnu en gang og dybest set ikke fortjent, mens Karlsruhe må blive i 2. Bundesliga. I hele Bundesligaens historie har HSV som den eneste klub aldrig været ude af dens bedste række, og på HSV's hjemmebane, Volksparkstadion, tikker et ur årene, dagene og timerne, hvor HSV har været i 1. Bundesliga. HSV fik forlængelsen; i den kommende sæson skal man gøre sig fortjent til den.
       På den 34. og sidste spilledag i Bundesligaen modtog Bayern München guldmedaljerne, Wolfsburg sølv og Mönchengladbach bronze, nr. 4 Bayer Leverkusen, overraskende Augsburg blev nr. 5, skuffende Schalke 04 sluttede som nr. 6, og Dortmund nr. 7. Stuttgart reddede livet ved at besejre oprykkerne Paderborn, som rykker ud igen sammen med Freiburg.
       2. Bundesliga sluttede overraskende med Ingolfstadt og Darmstadt i toppen. Så er det op til nr. 3 Karlsruhe at besejre HSV over to kampe for også at rykke op i 1. Bundesliga. Den første kamp d. 28/5 sluttede 1-1, trods to kæmpemålchancer til Karlsruhe, dvs. d. 1/6 afgøres det, om HSV-uret skal sættes i stå eller tikke videre.
 

 


Kloppis farvel

30. maj 2015: Den tyske pokalfinale på det olympiske stadion lørdag d. 30/5 i Berlin sluttede med en klar vinder, da VfL Wolfsburg besejrede Borussia Dortmund med 3-1 på mål af Luiz Gustavo, Kevin de Bruyne og Bas Dost - tre spillere i topform, tre spillere som har holdt danske Nicklas Bendtner ude.
       Pokalfinalen var kulminationen på en imponerende god sæson for Wolfsburg med den sympatiske træner Dieter Hecking i spidsen - en stilfærdig mand, som fundet melodien med holdet og skabt stabilitet i klubben. Pokalfinalen var sidste kamp for Heckings mere udadvendte og karismatiske kollega Jürgen Klopp i Borussia Dortmund og kulminationen på en dårlig sæson for klubben.
       Ingen forstår helt, hvorfor det gik så dårligt for Dortmund. Selv om man har mistet flere stjernespillere, f.eks. Mario Götze og Robert Lewandowski (begge til Bayern München), var der stadig gode folk i truppen, bl.a. Shinji Kagawa, Marco Reus, Pierre-Emerick Aubameyang og Ciro Immobile. Mistede den førhen så 'magiske' træner 'Kloppi' grebet? Det mente han selv, for medio april sagde han sin stilling op ved udløbet af sæsonen, selv om klubben kæmpede sig op og sluttede på 7. pladsen efter bundpladsen ved begyndelsen af halvåret.
       Over hele Europa giver fans udtryk for deres tak til Jürgen Klopp (f. 1967), som har været i Borussia Dortmund siden juli 2008, hvortil han kom med stor succes i Mainz 05 bag sig. I Klopps syv år er Dortmund to gange blevet tysk mester og én gang pokalvinder. Da Klopp forlod Mainz 05 blev han efterfulgt af Thomas Tuchel (f. 1973), og søndag d. 19/4 blev efterfølgeren i Dortmund bekendtgjort: Thomas Tuchel. Det lover godt.
 


Jürgen Klopp

 


AB i svær genstart

15. marts 2015: AB får en rigtig svær start, når AGF møder op på Gladsaxe Stadion søndag, og når sidste halvdel af sæsonen dermed sparkes i gang. AGF er en ambitiøs klub, der ånder førerholdene Viborg og Lyngby i nakken.
       AB sluttede efteråret særdeles fint, da holdet fik kæmpet sig op fra en placering i bunden af tabellen, men i én af træningskampene tabte AB klart til Lyngby, og i januar mistede klubben den farlige angriber Younes Namli, som blev solgt til hollandske Heerenveen.
       Truppen er smal, og meget hviler på skuldrene af veteranen og anføreren Simon Bræmer. Så optimismen i.f.t. søndagens kamp er behersket, og det er meget åbent, hvad forårssæsonen vil bringe.
 Simon Bræmer


Fantastisk Bundesliga genstart

1. feb. 2015: Så ruller Bundesligaen igen, og hvilken start på forårshalvåret! Rækkens nr. 2, Wolfsburg, lagde ud med at slå rækkens nr. 1, rekord-mestrene Bayern München med 4-1. Sympatiske, jordnære træner Dieter Hecking sagde efter kampen pæne ord om den danske landsholdsangriber Nicklas Bendtner, som var på banen de sidste 8 min. for Wolfsburg, men på det tidspunkt var Folkevognsbyens klub ved at købe André Schürrle tilbage til Tyskland fra Chelsea. Handlen lykkedes i transfer-vinduets sidste timer - for runde 30 mio. EUR. Med Schürrle i truppen foruden den hollandske målhund Bas Dost får Bendtner (her med træner Hecking t.v. og manager Klaus Allofs t.h.) næppe meget spilletid.To andre danskere fik en bedre start på sæsonens sidste halvår. Jannik Vestergaard spillede en fin kamp, da hans nye klub Werder Bremen slog Hertha Berlin 2-0. Vestergaard var nærkampstærk i midterforsvaret og dirigerede dygtigt sine medspillere. Pierre Emile Højbjerg, som er udlejet fra Bayern München for resten af sæsonen til FC Augsburg, bidrog bl.a. med en flot 'assist', som Halil Altintop headede i mål til 1-0. Augsburg vandt 3-1 over Vestergaards tidl. klub Hoffenheim. Ebbe Sands gamle klub, Schalke 04, som har konsolideret sig under træner Roberto Di Matteo (tidl. Chelsea og Lazio), vandt 1-0 over Hannover. Endelig: Den nye succes-træner i Bundesligaen er dansk, nemlig Kasper Hjulmand, som indledte sæsonens sidste halvdel med en imponerende 5-0 sejr over Paderborn, pudsigt nok hedder Hjulmands klub officielt 1. FSV Mainz 05. Bundesligaen bekræftede, at den er Europas mest målrige og tilskuerattraktive liga. Bayern München ligner - trods nederlaget til Wolfsburg - sikre guldvindere. Til gengæld ligger ét af de seneste års bedste hold og sidste års sølvvindere  Borussia Dortmund p.t. nederst sammen med traditionsklubberne Hamburg SV og VfB Stuttgart.
 
Jannik Vestergaard

 


Tyskland verdensmestre

5.-13. juli 2014: Efter at være blevet snydt for to straffespark, efter at have været heldig med ikke at blive straffet for flere fejlafleveringer i 1. halvleg, efter forlænget spilletid og efter straffespark-konkurrence, ja så måtte Costa Rica forlade fodbold VM i Brasilien. Det skete i kvartfinalen mod Nederlandene d. 5/7. Dermed forsvandt en stor del af charmen ved et mærkeligt fodbold VM i Brasilien, hvor målene blev færre og færre, som turneringen skred frem.
Mål fik vi dog, da Tyskland d. 8/7 i en historisk semifinale slog værterne 7-1. Miroslav Klose scorede kun en enkelt gang i den kamp, men med 16 mål i alt blev alle tiders mest scorende VM-spiller. Hjemme i Tyskland fulgte 32,57 mio. Brasilien-kampen på ZDF: det højeste seertal i tysk TV-historie. Kampen og Brasiliens kollaps kaldte på ord som "Unvorstellbar, unfassbar, unbegreiflich" (FAZ), og på Bild Zeitungs forside stod "7-1... ohne Worte".
Godt, at nederlænderne ikke kunne fedtspille sig videre i den anden semifinale d. 9/7, men blev besejret af Argentina, dog først i straffespark-konkurrence. I bronzekampen lørdag d. 12/6 fortsatte Brasiliens nedtur:  Nederlandene vandt fortjent 3-0, og brassernes forsvarsspil var igen rystende ringe.
Søndag d. 13/6 fik vi så de to store fodbold-kontinenters finale: Tyskland for Europa mod Argentina for Sydamerika. 1-0 sejr til Tyskland på flot mål af lille Mario Götze, men ellers en finale-fuser. Dette VM's topscorer blev i øvrigt Columbias energiske James Rodriguez med 6 mål.

Tysklands VM historie
* VM 1954 i Schweiz.
Finale: Tyskland - Ungarn (3-2). Sejrsmål i finale: Helmut Rahn, Rot-Weiss Essen. Topscorer: Max Morlock, 1.F.C. Nürnberg (6 mål i 5 kampe). Anfører: Fritz Walter, F.C. Kaiserslautern. Træner: Sepp Herberger.
* VM 1974 i Tyskland. Finale: Tyskland - Nederlandene (2-1). Sejrsmål i finale: Gerd Müller, F.C. Bayern München. Topscorer: Gerd Müller, F.C. Bayern München. CBM (4 mål i 7 kampe). Anfører: Franz Beckenbauer, F.C. Bayern München. Træner: Helmut Schön.
* VM 1990 i Italien. Finale: Tyskland - Argentina (1-0). Sejrsmål i finale: Andreas Brehme, Inter Milano. Topscorer: Lothar Matthäus, Inter Milano (4 mål i 7 kampe). Anfører: Lothat Matthäus, Inter Milano. Træner: Franz Beckenbauer.
* VM 2014 i Brasilien. Finale: Tyskland - Argentina (1-0). Sejrsmål i finale: Mario Götze, F.C. Bayern München. Topscorer: Thomas Müller, F.C. Bayern München (5 mål i 7 kampe). Anfører: Philipp Lahm, F.C. Bayern München. Træner: Joachim Löw.
* Alle tiders mest scorende spiller ved VM: Miroslav Klose, Lazio Roma (i alt 16 mål).

 
Costa Rica


Miroslav Klose


Mario Götze


Gerd Müller
 


AB reddede divisions-livet

9. juni 2014: AB reddede endnu engang livet i fodboldens næstbedste række, da holdet i den sidste kamp - hjemme på Gladsaxe Stadion - spillede 3-3 mod HB Køge efter at have været bagud 0-2. Samtidig vandt Vendsyssel FF overraskende ude mod AC Horsens og reddede dermed også sit 1. divisionsliv. Hvidovre tabte til oprykkerne Hobro og således sluttede på samme pointtal som AB, men med ringere målscore, og Hvidovre rykker derfor ned i 2. division sammen med Marienlyst.
     I 10-året for nedrykningen fra Superligaen kan AB se tilbage på en sæson, hvor "de grønnes" spil var fortvivlende ustabilt. Der var flotte kampe, f.eks. uafgjort og sejr over topholdet Hobro, men også pinlige kampe, hvor AB ikke fik de nødvendige sejre over de nærmeste konkurrenter.
     Holdets anfører og topscorer Simon Bræmer har været bedste mand i sæsonen 2013-2014, og mange spørger sig selv, om klubben formår at beholde den tidligere AaB'er, der er blevet så vigtig en spiller for AB.
     Sæsonen blev dog også præget af, at AB kunne fejre sine 125 år. 26. februar var AB's fødselsdag, og traditionsklubben med fodbold, cricket, tennis og håndbold på programmet, blev 125 år.  (Se mere AB-historie nederst på siden.)
 Simon Bræmer

 


HSV reddede Bundesliga-livet

18. maj 2014: Der måtte to relegationskampe til, før Hamburg SV reddede livet i Bundesligaen. HSV har været med lige siden Bundesligaens start (sæson 1963-1964). HSV var oppe imod 3'eren i 2. Bundesliga, SpVgg Greuther Fürth. Den første kamp i Fürth sluttede 0-0, og HSV vandt alene på reglen om udebanemåls overvægt, idet søndagens kamp i Fürth sluttede 1-1.
     Dermed lykkedes jobbet for Mirko Slomka (født 1967), som i februar blev ny træner for HSV. Presset har været enormt på dygtige og sympatiske Slomka, som overraskende blev fyret af Hannover '96 i december. Slomka havde tre gode år i Hannover (2010-2013) og før da en fin tid i Schalke 04 (2004-2008), hvor Schalke bl.a. nåede kvartfinalerne i Champions League. Nu skal Slomka formodentlig genopbygge HSV og finde nye spillere frem for falmede stjerner som anfører Rafael van der Vaart.
     De seneste års store positive oplevelse, Borussia Dortmund, fik ganske vist sølv, men var i denne sæson en skuffelse. Magien ved træner Jürgen Klopp og det unge hold er forduftet. Det begyndte at gå skævt, da Mario Götze i 2013 blev købt af FC Bayern, og nu har sydtyskerne også sikret sig Dortmunds og ligaens topscorer Robert Lewandowski til sæsonen 2014-2015. Marco Reuss blev i Dortmund, men har slet ikke levet op til forventningerne.
     Rekordmestrene FC Bayern slog nye rekorder og vandt suverænt Bundesligaen med 19 points forspring til Dortmund. Schalke 04 vandt bronze på en flot slutspurt foran Leverkusen, Wolfsburg og Mönchengladbach. I bunden blev Nürnberg og Braunschweig de sikre nedrykkere.
 Kloppi = Jürgen Klopp

 


Magath til Fulham

14. feb. 2014: Den legendariske tyske fodboldspiller og -træner Felix Magath (f. 26/7 1953) har netop været på tale som redningsmand for Hamburg SV i Bundesligaen, men i stedet skal han forsøge at redde den engelske klub Fulham fra at rykke ud af Premier League. Magath førte Wolfsburg frem til det tyske mesterskab i 2009 og har stået i spidsen for adskillige af de førende Bundesligaklubber. Han er kendt for en streng ledelsesstil og for at lægge vægt på hård fysisk træning. Der venter vist Fulhams danske leje-svend William Kvist en barsk forårssæson. (Red.: Kvist kunne ikke stå distancen og sagde siden meget grimt om Magath.)
 Felix Magath
 


Leon Andreasen i fin form

1. sept. 2013:
Danske Leon Andreasen sparkede d. 10/8 den nye  Bundesliga-sæson godt i gang for Hannover 96, da han scorede til 1-0 i kampen mod Wolfsburg, en kamp som Hannover 96 vandt 2-0. Andreasen har været plaget af flere alvorlige skader, og træner Mirko Slomka glædede sig "vanvittigt" for Leons fine start. De gode takter fortsatte på den sidste dag i august, hvor Hannover 96 vandt en sikker 4-1 sjr over Mainz (med Nikki Zimling på holdet). Her sendte Andreasen en flot aflevering til Edgar Prib, som scorede Hannovers sidste mål. Efter en elendig start på sæsonen kom William Kvist og Stuttgart oven på igen med en forrygende 6-2 sejr over Hoffenheim med Jannik Vestergaard på holdet.
  


EM (k) i Sverige

28. juli 2013: I kvartfinalerne ved fodbold-EM for kvinder i Sverige blev det hidtil bedst spillende hold, nemlig Frankrig, slået ud af turneringen. Danmark vandt efter forlænget spilletid og straffespark-konkurrence 5-3. Frankrig havde det meste spil, men var ineffektive. Før denne dramatiske kamp vandt Norge fortjent 3-1 over Spanien, som dog gjorde en pæn figur. Værtslandet besejrede i sin kvartfinale Island med 4-0, og efter sejre i gruppespillet over Finland med 5-0 og Italien med 3-1 var Sverige nu klar favorit til mesterskabet.
      Tyskland slog ganske vist Italien i deres kvartfinale, men kun 1-0, og de tyske titelforsvarere var besynderligt vege. I semifinalen mod Sverige var Tyskland dog det mindst ineffektive hold og vandt 1-0 på mål af Dzsenifer Marozsán mens Sverige lavede for mange fejl og kiksede store chancer. I den anden semifinale tabte Danmark til Norge i en ny straffesparksafgørelse. Dermed stod finalen mellem to halvgode hold, og i en rigtig øv-kamp sikrede Tyskland sig det 6. mesterskab med en sølle 1-0 sejr over Norge, som tillod sig at brænde to straffespark.
 

Dzsenifer Marozsán
 


Lønstrup tilbage til AB

7. juli 2013: Da AB i sommeren 2004 rykkede ned fra Superligaen, 'godt' hjulpet af DBU's urimelige straf for en spillers svindel med sin identitet, begyndte AB sæsonen 2004-2005 i 1. division med den tidligere FCK-anfører Christian Lønstrup som midbane-general. Lønstrup var en pryd for spillet og ledte tankerne tilbage på René Henriksen, men skader satte ham desværre snart ud af spillet. Nu vender Lønstrup tilbage til AB: som assistent-træner; han kommer fra en lignende stilling i FC Helsingør. AB's cheftræner er Thomas Nørgaard, og sportschef er John Møller. (Red.: Løns vendte senere tilbage til Helsingør som cheftræner og med en anden tidl. AB-spiller, Brian Gellert, som assistent. Derfra gik 'turen' Roskilde, hvor Løns blev fyret efter beskyldninger mod spillere for matchfixing.)
 


 


Dansk vinder i relegation

27. maj 2013: Med to overbevisende sejre i Bundesliga-relegationen sikrede TSG 1899 Hoffenheim sig en ny sæson i Tysklands bedste fodboldrække. Hjemmekampen d. 23/5 blev vundet med 3-1, og udekampen d. 27/5 med 2-1. Sejrsmålet i den sidste kamp blev scoret af Hoffenheims høje danske forsvarsspiller Jannik Vestergaard på et hovedstød. Den tidligere Brøndby-spiller udtalte sig efter kampen på perfekt og flydende tysk til TV. Der er store forhåbninger til træner Martin Gisdol om, at han i den kommende sæson kan stabilisere Hoffenheim uden for nedrykningsfare.
      Relegationskampene var en stor skuffelse for det sympatiske traditionshold 1. FC Kaiserslautern fra Anden Bundesliga, et hold med en fantastisk fan-kultur og det store Fritz Walter Stadion med plads til 50.000 tilskuere, men spillekvaliteten var overraskende langt fra det nødvendige niveau for den bedste række. (Se i øvrigt nedenfor: 18. maj i Tyskland.)
 

Jannik Vestergaard
 
20. maj i Høje Gladsaxe

Mens alles opmærksomhed var vendt mod Horsens og bunduellen i Superligaen mellem AC Horsens og Brøndby IF, var der Anden Pinsedag også en overlevelseskamp på Gladsaxe Stadion, hvor AB Gladsaxe mødte de lokale rivaler fra Lyngby BK. AB Gladsaxe skulle vinde en sikker sejr for ved egen kraft at sikre sig overlevelse i landets næstbedste fodboldrække (NordicBet Ligaen = 1. division), og samtidig skulle Skive ikke vinde kæmpestort over Hobro.
     Efter en underholdende og spændende kamp vandt AB 4-2 over Lyngby. Efter 3-0 ved pausen kom der spænding i kampen, da Lyngby fik reduceret til 3-2, men med sejren sluttede AB på en 10. plads i tabellen med en usædvanlig fin målscore for en sådan placering, nemlig 33-34. Skive slog faktisk Hobro og sluttede dermed på 37 points ligesom AB, men med en målscore på 47-55.
     AB er således sikker på overlevelse lige meget hvad der måtte ske med den anke, som 7. placerede FC Hjørring har indsendt vedr. DBU's tvangsnedrykning af klubben.
     Det var dejligt at være på Gladsaxe Stadion blandt mange tilskuere - rekord for denne sæson: 2.057 - og med et AB hold, der kæmpede godt for sagen. Bassel Jradi, som scorede AB's andet mål, gjorde et godt indtryk med sine ryk og chance-skabende afleveringer, men desværre er det allerede aftalt, at han skifter til FC Nordsjælland i den kommende sæson. AB kan heller ikke beholde Marc Dal Hende, som gjorde et endnu bedre indtryk med stor energi, rigtig god aggressiv forwardstil og to mål. Hende skifter ligesom Oliver Lund til superligaholdet FC Vestsjælland i den nye sæson. Den snart 31-årige Klaus Lykke har været i AB lige siden 1998 og er stadig en god oprydder på midtbanen, men siger alligevel nu farvel til AB og divisions-fodbolden.
 

Marc Dal Hende


Klaus Lykke
 


18. maj i Tyskland

18. maj 2013:
Pinselørdag sluttede sæsonen i Bundesligaen. Ligesom i den danske superliga stod det længe fast hvem der ville vinde guld, nemlig rekordmestrene fra Bayern München - efter to år med de herlige folk fra Borussia Dortmund på toppen. Træner Jürgen Klopp ("Kloppi") og hans hold måtte i denne sæson 'nøjes' med sølvet. Dortmunds Robert Lewandowski blev også nr. 2 på topscorerlisten (24 mål) efter Stefan Kießling (25 mål) fra bronzevinderne Bayer Leverkusen.
     Bayern og Dortmund mødtes igen, da de to hold spillede finale d. 25/5 i UEFA Champions League 2013 efter at have elimineret alle mulige engelske, italienske og spanske hold undervejs. Bayerne kronede en flot sæson med endnu en sejr: 2-1.
     Bundkampen i Bundesligaen var til gengæld intens til det sidste. Den endte med, at to af sæsonens oprykkere må vende tilbage til Anden Bundesliga, nemlig Fortuna Düsseldorf og Greuther Fürth. Trist for Ken Ilsø (Düsseldorf), men begge hold manglede som helhed kvaliteten til den bedste række. Sæsonens tredje oprykker, Eintracht Frankfurt med den dygtige træner Armin Veh, sluttede derimod sensationelt på en flot 6. plads.
     Trods en midterplacering i tabellen blev det for Hamburger SV endnu en skuffende sæson i forhold til de høje ambitioner. Sportschef Frank Arnesen har måttet sande, at kravene og niveauet i Bundesligaen er højere end i engelske Premier League. Han blev fyret d. 22/5. Hertha Berlin sikrede sig oprykning fra Anden Bundesliga, så i den nye sæson vil Tysklands hovedstad igen være repræsenteret i den bedste fodboldrække.
 
Armin Veh
 


Messis og Müllers rekorder

December 2012: 40 år holdt rekorden. Gerd Müller (til venstre) scorede i kalenderåret 1972 i alt 85 mål for Bayern München. Søndag aften d. 9/12 scorede den sympatiske argentiner Lionel Messi (til højre) begge Barcelonas mål i kampen mod Betis Sevilla. Dermed nåede han mål nr. 85 og mål nr. 86 i dette kalenderår. Müller har lykønsket Messi og udtalte: "Hvis nogen har fortjent at overgå min rekord, er det Messi." Det skal tilføjes, at Müller nåede sine 85 mål i 60 kampe, at Messi skulle spille 65 kampe for at nå sin rekord, men også at Messi scorede yderligere mål i årets sidste kampe .
 


 


To siger farvel til tysk fodbold

27. maj 2012:
To markante skikkelser forlader tysk forbold nu, hvor sæsonen 2011-12 er slut. F.C. Kölns sympatiske måltyv, Lukas Podolski, "Prinz Poldi", går til engelsk fodbold, nemlig F.C. Arsenal, efter denne sæson, men vil formodentlig kunne nydes på det tyske landshold ved EM i fodbold juni 2012. På baggrund af skuffelsen over F.C. Kölns nedrykning og den forudgående ledelsesturbulens i klubben er han sikkert lettet over at komme videre. Familiemennesket "Poldi" ses her med sin lille niece; han og fru Monika har selv en søn, Louis Gabriel (f. 2008).
Også Schalke 04's spanske veteran Raúl Gonzáles forlader tysk fodbold efter denne sæson. Raúl bliver 35 år d. 27/6 og vil trappe ned; det vides endnu ikke hvor, men sandsynligvis uden for Europa. Det er et trist tab, for Raúl har været en stor positiv oplevelse hos Schalke med flot spil og imponerende kampmoral.
 
Raúl har beriget Bundesligaen

 


Düsseldorf op, Berlin ned

26. maj 2012:
Allerede i næstsidste runde gjorde en 3-0-sejr i Aachen traditionsklubben Eintracht Frankfurt klar til at rykke op i Bundesligaen efter kun en enkelt sæson i 2. Bundesliga. Med den erfarne Armin Veh som træner og med kun seks nederlag har finansbyens bedste hold spillet en fin sæson - i skærende kontrast til sidste sæson, hvor Eintracht efter længe at have ligget midt i tabellen endte blandt nedrykkerne.
     For 2. Bundesliga-vinderne Greuther Fürth er det til gengæld første gang i klubbens historie, når den efter sommerferien får plads i 1. Bundesliga. Klubben blev grundlagt i 1903 og hører hjemme i Mittelfranken i den forholdsvis lille by Fürth. Dermed får delstaten Bayern endnu en klub i Bundesligaen.
     Hvem der skulle være det tredje hold i Bundesligaen afventede to nervepirrende relegations-kampe. I 2. Bundesliga kæmpede tre hold til det sidste om denne chance: Fortuna Düsseldorf, F.C. St. Pauli og S.C. Paderborn. Mange havde gerne set den særprægede klub tæt på Reeperbahn kvarteret midt i Hamburg tilbage i den bedste række, men selv om St. Pauli i den sidste kamp vandt 5-0 over S.C. Paderborn, var det ikke nok til at indhente Fortuna Düsseldorf, som efter en nervøs indsats spillede 2-2 med Duisburg.
    Både Frank Arnesens Hamburg S.V.og oprykkerne F.C. Augsburg nåede i sikkerhed i Bundesligaen før sidste spillerunde: Flot gået af oprykkerne fra Augsburg, men skuffende for HSV, som slet ikke levede op til forventningerne. I sidste runde d. 5/5 blev det så afgjort, hvem der blev direkte nedrykker sammen med F.C. Kaiserslautern, og hvem der fik en sidste chance i relegations-kamp mod 3'eren i 2. Bundesliga.
    F.C. Köln, der d. 12/4 fyrede trænder Ståle Solbakken og udsigtsløst erstattede ham med den tidligere træner Frank Schäfer, tabte klart hjemme 1-4 til Bayern München, og blev dermed direkte nedrykker, en frygtelig nedtur for F.C. Köln. Uden måltyven Lukas Podolski og med store økonomiske problemer ser fremtiden sort ud for Rhin-klubben, som tilmed må se den rivaliserende karnevalsby Fortuna Düsseldorf suse forbi dem og op i 1. Bundesliga.
    Hertha Berlin, som i den sidste kamp vandt 1-0 over Hoffenheim fik altså endnu en chance i de to relegationskampe mod Fortuna Düsselforf. Den første kamp blev afviklet d. 10/5 i Berlin, hvor Hertha tabte 1-2. Returkampen i Düsseldorf d. 15/5 sluttede 2-2, men kampen sluttede også i kaos, da lokale tilskuere stormede banen, inden kampen var forbi. Efter en længere pause, hvor alle uvedkommende blev gennet ud, kunne de sidste to minutter afvikles. Ingen scoringer her, men en efterfølgende klagesag. Det tyske fodboldforbunds særlige klage-instans lod dog resultatet stå, og dvs. at Fortuna Düsseldorf - med danske Ken Ilsø (tidl. SønderjyskeE, F.C. Midtjylland) - spiller i Bundesligaen i sæsonen 2012-2013, mens Hertha Berlin skal spille i 2. Bundesliga, og Tyskland er således det eneste land i Europa, hvis hovedstad ikke er repræsenteret i den bedste fodboldrække!
 

Armin Veh, Eintracht Frankfurts erfarne træner


Danske Ken Ilsø fra Fortuna Düsseldorf


 


Dortmund tyske mestre igen

21. april 2012:
Selv om der resterer to runder (lørdag d. 28/4 og lørdag d. 5/5), sikrede Borussia Dortmund sig lørdag d. 21/4 det tyske mesterskab med en sikker 2-0 sejr over det ellers udmærkede Borussia Mönchengladbach under ledelse af den dygtige schweiziske træner Lucien Favre. Det er kulminationen på en fantastisk sæson for Dortmund og hele Bundesligaen, hvor målscoringen, publikums-tilstrømningen og spillet er i verdensklasse.  Borussia Dortmund er talenternes klub og et sprudlende hold opbygget af den karismatiske træner Jürgen Klopp ("Kloppi"), som naturligvis måtte have en "Bier Dusche" efter at have genvundet mesterskabet efter overraskelsen i 2011.
30. runde (ud af 34) blev afviklet tirsdag d. 10/4 og onsdag d. 11/4, og rundens store kamp var Borussia Dortmund mod F.C. Bayern München, dvs.  talentklubben mod pengeklubben, og "Kloppi" mod veterantræner Jupp Heynckes. Dortmund vandt 1-0, men trods den usædvanligt beskedne målscore var det en spændende og velspillet kamp, også fra bayernes side, og da Dortmund vandt igen i 31. runde (2-1 over Schalke 04), mens Bayern måtte nøjes med 0-0 mod Mainz, tegnede afgørelsen i toppen sig.
    Desto mere dramatisk er kampen om bronzen og de europæiske pladser. Schalke 04 og Mönchen Gladbach kæmper om bronzen, men forfølgerne Stuttgarts slutspurt er imponerende. Jo, det har været en god sæson for Ebbe Sands gamle klub Schalke 04 i Gelsenkirchen med veteranen Raúl, og for VfB Stuttgart med den meget nuværende dansker William Kvist.
    Kaiserslautern er efter trist spil i denne sæson sikker på nedrykning. Holdet med den imponerende historie blev senest tyske mestre i 1991 med bl.a. Bjarne Goldbæk på holdet, den nuværende EuroSport kommentator. Men Hertha Berlin med den 73-årige (!) ad-hoc-træner Otto Rehhagel ("König Otto") er også i risiko for nedrykning. I givet fald vil hovedstaden atter være uden ét eneste hold i den bedste række, og Hertha vil genmøde bysbørnene fra Union Berlin i 2. Bundesliga.
 

William Kvist, fast mand hos VfB Stuttgart"König Otto" Rehhagel

 


Fodboldhistorie: EfB

Esbjerg f.B. var i sæsonen 2018-19 oprykker til Superligaen og opnåede flotte bronze-medaljer. Det vakte minder om storhedstiden i 1960erne, da EfB blev Danmarksmestre fire gange (1961, 1962, 1963, 1965). Klubben havde dengang stjerne- og landsholdsspillere som Carl Bertelsen (1937-2019), Carl Emil Christiansen (1937-2018), Børge Enemark (1943-1996), Erik Gaardhøje (1938-2007), Jens Peder Hansen (1927-1996), Egon Jensen (f. 1937), Preben Jensen (1939-2013), Bjarne Kikkenborg (1943-2002), John Madsen (f. 1937) og Knud Petersen (1942-1990). Senere kom Jens Jørn Bertelsen (f. 1952), som var med, da EfB sidst vandt guld (1979). Klubbens seneste medaljer var også af bronze (2004).
EfB-historie på Wikipedia ~ Mere EfB-historie her
EfB-Foska-billeder-1 ~ EfB-Foska-billeder-2

11. Juni 2019: EfB's centerforward og landsholdets højre wing i 1960'erne, Carl Bertelsen, er død. Det vækker vémod og minder.
BT-nekrolog ~ EfB-portræt ~ 80 års portræt
 Erik Gaardhøje, målmand


Knud Petersen, højre wing


Fodboldhistorie: AB

AB er en såkaldt traditionsklub med en meget lang historie. I nyere tid er den skelsættende begivenhed udflytningen fra Københavns indre by til forstadskommunen Gladsaxe i begyndelsen af 1960'erne. Klubben er ni gange blev Danmarksmestre, omend det ligger langt tilbage, senest 1967. Dog fik AB bronze i 1999 og 2000 - og vandt pokalfinalen 1999 samt sølvpokalen i 1995 og 2001. Efter et økonomisk overforbrug og dyre/dårlige indkøb under Per Frimann, sportsdirektør 1998-2002, solgte klubben mange spillere. En tvivlsom kendelse omkring en udenlandsk spillers falske identitet betød fratagelse af points og nedrykning fra superligaen i 2004. Det kom AB sig aldrig over, og 2017 fulgte nedrykning til 2. division.
AB Gladsaxe på Wikipedia
AB's egen historieskrivning
AB's profil hos DBU
AB's 100 år ifølge DBU
AB 125 år - jubilæumsbogen hos William Dam

Nedenstående liste over landsholdsspillere fra AB er desværre historie - i to henseender. Det er svært at se nye nationalspillere på vej fra Gladsaxe. Men minderne har vi da lov at have: Fra Karl Aage Hansen, Knud Lundberg og Poul Petersen over Flemming Nielsen, Kresten Bjerre til René Henriksen og Stephan Andersen.
Landsholdsspillere fra AB
AB-Foska-billeder
Foska-billeder generelt
Fodbold-memorabilia generelt

16. nov. 2018: Fodboldspilleren og journalisten Flemming Nielsen er død. Han spillede oprindelig i B93, var på OL-sølv-landsholdet 1960, spillede 1961-64 for AB, hvorefter han blev professionel i Italien (Atalanta) og Skotland (Morton), jfr. nekrolog TV 2/Sport. Billede t.h.
 
 


Opdateret 22/2, 2020