Filmorientering

  
| Dana Vávrová | * 9/8 1967 | † 5/2 2009 |
| Joseph Vilsmaier | * 24/1 1939 | † 11/2 2020 |


Dana Vávrová
 og Joseph VilsmaierDana Vávrová blev født i Prag og begyndte sin filmkarriere allerede som barn i nogle tjekkiske film. Efter at være blevet gift (28/9 1986) med den tyske instruktør Joseph Vilsmaier fik en karrière i tysk film - både som skuespillerinde og som instruktør. Hun var med-instruktør på flere af ægtemandens film, men også selvstændig filminstruktør.

Vávrová døde i München - endnu en kvinde i sin bedste alder faldet som offer for kræftens svøbe. Det er bare så trist og så hårdt.

  

Den rutinerede og særdeles produktive instruktør og producent Joseph Vilsmaier, født i München, begyndte som fotograf. Også som instruktører mestrede han flere genrer, f.eks. Erich Kästner-komedien "Charlotte & Louise", periodedramaet "Comedian Harmonists" - hans største succes internationalt - og den realistiske krigsfilm "Stalingrad".

Sommeren 2005 kunne man finde Vilsmaier og hustruen Vávrová i hendes fødeby Prag, hvor de optog Holocaust-film-dramaet "Der letzte Zug". Filmen skildrer transporten af jøder fra Berlin til deres endeligt i en KZ-lejr. Filmen fik tysk biografpremiere 9. november 2006, og dens skildring af de frygtelige transporter er noget af det mest nærgående og virkelighedsnære, man har set på film.
 Tilbage til forsidenTilbage til oversigten

 


● Joseph Vilsmaier nekrologer
Nekrolog i Augsburger Allgemeine
Nekrolog i The Charlotte Observer (engelsk)
FAZ nekrolog
Nekrolog i Merkur

● Mere om Vilsmaier
Vilsmaier på engelsk Wikipedia
Vilsmaier på tysk Wikipedia
IMDb opslag om Vlsmaier

● Mere om 'Der letzte Zug'
Filmen på IMDb
Filmanmeldelse på Critic
Filmomtale på Wikipedia

● Mere om Dana Vávrová
Vávrová på Wikipedia
Vávrová på IMDb
Die Welt (med billedserie)

● Børnene: Janina (født 1986), Theresa (født 1989) og Josefina (født 1992)
Vilsmaier nekrolog med foto af ham og døtrene

                                       Opdateret 12/2, 2020