Filmorientering

  


Seks film af Tarkovskij

Film af Andrej Arsenevitj Tarkovskij (1932-1986) er ikke 'lette' film. De er ofte lange. Nogle af dem er mystiske indtil det uigennemskuelige, men de fleste af dem er mystiske på den gode, fascinerende og tankevækkende måde. De er udtrykt i et fantastisk rigt filmsprog og giver bl.a. et indblik i en slags kristen-panteistisk livssyn, som overlevede på trods af kommunismen i Sovjetunionen.

Tidligste film
Ubijtsij (= Morderne - 1956): Kortfilm efter Ernest Hemingways novelle.
Segodnija uvolnenija ne budet (= Ingen afskedigelse i dag - 1959: Novellefilm
Katok i skripna (= Damptromle og violin - 1961): Novellefilm

Ivans barndom (Ivanovo djetstvo - 1962)
En gribende beretning om en drengs oplevelser under Anden Verdenskrig. En deling tager sig lidt af ham, og snart bliver han kurér på tværs af frontlinjerne - et dødsensfarligt 'job'. Filmen viser os et barns øjne på krigens ulykkelige hændelser og et barns skæbne under krigens skånselsløshed. Filmen lader os ane og opleve dybe menneskelige tragedier – uforglemmeligt.

Den yderste dom (Andrej Rubljov - 1966)
Filmen bringer os tilbage til 1400-tallets feudale og brutale Rusland, hvor landbefolkningen lider under herremændenes voldelige håndlangere, og hvor mongolerne truer alt og alle med deres hærgen, vold og ødelæggelse. Den episodiske film lader os opleve alt dette gennem munken og ikonmaleren Andrej Rubljovs øjne. Han bevidner andre enere som han selv, der prøver at skabe noget midt i al den lidelse og død. Vi får et indblik i Andrej Rubljovs gudstro, liv og virke - også gennem samtaler i drømme - samt den tvivl og usikkerhed, som overmander ham. Men filmen munder ud i billeder af håb: en kirkeklokkestøbning og Rubljovs egen ikonkunst – vist i farver og 'badet' i 'helliggørende' (regn-)vand; filmen iøvrigt er sort/hvid.

Solaris (Solaris – 1972)
En science fiction-film om mystiske forhold på en rumstation, men mere end det: Tarkovskij tager os med til en anden 'verden'. De mystiske hændelser på rumstationen gestalter menneskers samvittighed og samvittighedskonflikter. Man skal ikke gå fortabt i den til tider meget filosofiske dialog blandt mændene på rumstationen, men lade sig gribe af de fascinerende billeder, for de er med til at gøre 'den anden verden' mere og mere tydelig. Den mærkelige kraft, som 'forstyrrer' menneskene på rumstationen, er måske Gud selv, som til sidst griber ind og 'tvinger' to mennesker til forsoning.

Spejlet (Zerkalo - 1975)
Formodentlig Tarkovskijs vanskeligste film, fordi den er fortalt meget springende og brudstykkevis, og fordi den henviser Tarkovskijs egen barndom og datidens samfundsforhold i det kommunistiske diktatur. For mange vil den være for vanskelig, og de vil 'stå af', mens andre også her vil blive grebet af Tarkovskijs fascinerende filmsprog og brudstumper af menneskeliv.

Pervij den (= Den første dag - 1979) (ikke udsendt)

Vandringsmanden (Stalker - 1979)
Igen en science fiction film, men denne gang foregår handlingen i et jordisk undergangs-univers. Vandringsmanden, stalkeren, er en slags guide for to andre mænd, og sammen begiver de tre mænd sig ind i et ukendt landområde kaldet zonen. De har alle drømme og tanker om hvad de vil finde. Filmen er et drømmeagtigt billedepos, der rummer en elementær spænding, men også udtryk for længslen efter tro og håb og med tydelig bibelsk inspiration. En dybsindig film med stof til eftertanke, analyse og fortolkning.

Nostalghia (1983): italiensk spillefilm.
Tempo di viaggio (1983): italiensk dokumentarfilm.

Offeret (Offret - 1986)
Tarkovskijs sidste film blev indspillet i Sverige - efter at Tarkovskij havde forladt Sovjetunionen; han levede i Paris og døde og samme år. Filmen handler om en filosoferende skribent, Alexander, der bl.a. diskuterer, hvad meningen med livet er. Da der udbryder en krig, som truer med at blive altomfattende og altødelæggende, beder Alexander til Gud om at stoppe krigen, og hvis Gud hører hans bøn, vil han til gengæld ofre alt, hvad han har. Krigen stopper, og hvad så?

© Bo Torp Pedersen, 2011 - med tak til Niels Jørgen R. Vase
 Tilbage til forsiden

Artikel- oversigten


Andrej A. Tarkovskij
 


DVD/Bluray
Firmaet Another World Entertainment udsendte juli 2008 en hel række af Andrej Tarkovskijs film. I 2011 blev udgivelserne sat på udsalg og må herefter forventes at være vanskelige at finde.
Det anbefales at søge efter Tarkovskij (Tarkovsky, Tarkovski) på f. eks.
dvdcity.dk
laserdisken.dk
amazon.co.uk

Links
Encyklopædien Den store danske
Engelsk Wikipedia
  

 


Bøger - et udvalg

Bird, Robert: Andrei Tarkovsky. Elements Of Cinema. London 2007. Reaktion Books.

Chion, Michel: Andreï Tarkovski. Paris 2008, Cahiers du Cinéma.

De Baecque, Antoine: Andreï Tarkovski. Paris 2002, Cahiers du Cinéma.

Devidts, Pierre: Andrei Tarkovski. Paris 2012, Éditions L'Harmattan.

Gauthier, Guy:  Andrei Tarkovski. Paris 1988, Éditions Édilig.

Le Fanu, Mark: The Cinema Of Andrei Tarkovsky. London 1987, British Film Institute.

Martin, Sean Andrei Tarkovsky. Herts 2011, Kamera Books. Anbefalelsesværdig.

Petrie, Graham & Vida T. Johnson: The Films Of Andrei Tarkovsky. A Visual Fugue. Indiana 1994, Indiana University Press.

Robinson, Jeremy: The Sacred Cinema Of Andrei Tarkovski. London 2015. Crescent Moon Publishing. Forkortet udgave 2016: "Andrei Tarkovsky: Pocket Guide".

Salvestroni, Simonetta:  Simonetta: Il cinema di Tarkovskij e la tradizione russa. Magnano 2006, Edizioni Qiqajon.

Schillaci, Filippo: Il tempo interiori. L'arte della visione di Andrej Tarkovskij. Torino 2017, Edizioni Lindau.

Skakov, Nariman: The Cinema Of Tarkovsky. Labyrinths Of Space And Time. London/New York 2011, Tauris/Bloomsbury.

Tafdrup, Pia: Tarkovskijs heste. Digte. København 2006, Gyldendal. Også udgivet på engelsk ("Tarkovsky's Horses And Other Poems") og fransk ("Les chevaux de Tarkovski").

Tarkowskij, Andrej: Die versiegelte Zeit. Gedanken zur Kunst, zur Ästhetik und Poetik des Films. Frankfurt 1984, Ulstein Tachenbuchverlag. Findes også på engelsk: "Sculpting In  Time. Reflections On The Cinema", på fransk ("Le temps scellé") og på italiensk.

Tarkovsky, Arseny: Life, Life. Selected Poems. Maidstone 2013, Crescent Moon Publishing. Digte af instruktørens far.

Turovskaya, Maya: Tarskovsky. Cinema As Poetry. London 1989, Faber & Faber. Findes også på tysk: "Andrej Tarkowski. Films als Poesie, Poesie als Film".
 


 


Opdateret 1/1, 2020