Filmorientering

  
Portræt af Lothar Warneke
15/9 1936 - 5/6 2005Lothar Warneke var en usædvanlig modig, selvstændig og stærk personlighed i det tidligere DDR. Han voksede op i Leipzig og begyndte at studere teologi, men skiftede i 1960 løbebane og gik til filmen.

På Filmskolen i Postdam-Babelsberg tog han eksamen som instruktør og lavede sin første spillefilm i 1969. Det blev til i alt 11 spillefilm, men der er ingen tvivl om, at Warneke havde det svært i DDR, fordi han ønskede at fortælle historier, hvor etiske og religiøse værdier havde en positiv betydning.

I 1988 opnåede han en usædvanlig succes med "Die Beunruhigung", som fortæller om en kvinde, der venter på resultatet af en kræftundersøgelse. Hans sidste og måske betydeligste film, "Einer trage des anderen Last", fik en sølvbjørn på Berlin-filmfestivalen i 1988 for bedste skuespillere. Den fortæller om mennesker på et lungesanatorium kort efter dannelsen af DDR, i forgrunden en politimand og en protestantisk præst, som tvinges til at dele værelse. Filmen belyser gennem de to mænds forhold og diskussioner også ganske åbenhjertigt det vanskelige forhold mellem kirke og stat.

Efter Murens fald var Warneke aktiv i bestræbelserne på at bevare den østtyske film-arv og filmstudierne i Babelsberg. Han blev lærer på film- og tv-skolen i Potsdam-Babelsberg, og i skriftrækken Beiträge zur Film- und Fernsehwissenschaft redigerede han en bog om "Transzendenz im populären Film"; han havde selv skrevet ét af de vægtigste bidrag: "Religiöse Dimensionen in Medium Film". Warneke var gift med en kirkemusiker, og sammen fik de tre børn. Der er kun tilbage at tage hatten af i dyb respekt for en forbilledlig mand, som under svære kår slog bro mellem kirke og film.

© Bo Torp Pedersen, 2005
 Tilbage til forsiden


Tilbage til oversigten 


Mere om Lothar Warneke
http://de.wikipedia.org/wiki/Lothar_Warneke
http://www.economy-point.org/l/lothar-warneke.html
http://uk.imdb.com/name/nm0912383/

                                                   Opdateret 1/1, 2020