Filmorientering

 


 


Berlinale 11.-21. Feb. 2016

Torsdag 11/2: Åbning
Så er der filmfest i Berlin. Åbningsfilmen ved den 66. Berlinale er verdens-premieren på Ethan og Joel Coens "Hail Caesar" med George Clooney, Josh Brolin, Scarlett Johansson og mange flere. Meryl Streep medvirker ikke i filmen, men er også i Berlin, nemlig som formand for festivalens officielle jury. "Hail Caesar" er en slags komedie om intriger ved et Hollywood filmselskab i 1950erne, jfr. Tim Robey.


Nogle af de medvirkende i "Mahana" (New Zealand)

Lørdag 13/2: Anderledes navne
Bag navnet Mia Hansen-Løve gemmer sig en ung franskmand. Hun er gift med Olivier Assayas, men står på egne ben som instruktør. I hendes nye film "L'avenir" har Isabelle Huppert hovedrollen, én af vor tids divaer? Kyoshi Kurosawa er ikke i familie med Akira K., men får sikkert opmærksomhed pga. navnet og den nye film, "Creepy". Bond-instruktøren Lee Tamahori vender hjem til New Zealand og fortæller i "Mahana" en historie om en klan-fejde i 1960erne.


Julia Jentsch i "24 Wochen"

Søndag 14/2: Receptioner
På store internationale filmfestivaler er der mange receptioner. Søndag aften er der økumenisk reception i kirkens hus på Gendarmenmarkt, hvor bl.a. ærkebiskop Dr. Heiner Koch taler.
Søndagens to vigtigste film var Anne Zohra Berracheds "24 Wochen" med den fremragende Julia Jentsch. Det er den eneste tyske film i konkurrencen. Den behandler et svært emne, fosterskade og evt. sen abort, og flere fandt filmens slutning uudholdelig. Alternativt kan man kaste sig over André Téchines "Quand on a 17 ans" med Sandrine Kiberlain, kendt fra "Mademoiselle Chambon".


Brendan Gleeson og Emma Thompson i "Alone In Berlin"

Mandag 15/2: Historisk
Schweizeren Vincent Perez står for en ny filmatisering af Hans Falladas berømte posthume roman, "Jeder stirbt für sich allein", nu en international produktion under titlen "Alone In Berlin" med Brendan Gleeson, Emma Thompson, Daniel Brühl og Mikael Persbrand. Den serbiske instruktør Danis Tanovic' "Smrt u Sarajevu" er en beretning fra 100-året for det fatale attentatet i 1914.

Onsdag 17/2: Vinterbergs dag
Nogle danske filmkritikere synes, at Thomas Vinterbergs "Kollektivet" savner fokus. Tiziana Zugaro er langt mere positiv på hendes festivalblog. Noget helt andet er de seneste nyheder fra Mars.... Philippe Mars!

Fredag 19/2: På de franske landeveje
Gérard Depardieu er tilbage i fransk film, i en 'road movie' gennem den mest landlige franske provins; han han spiller sammen med belgieren Benoît Poelvoorde i "Saint amour". Der er en birolle til den berygtede forfatter Michel Houellebeck. Den polske film, "Zjednoczone stany milosci" (= 'Kærlighedens forenede stater') instrueret af Tomasz Wasilewski, fortæller om fire kvinder, der vil ændre deres liv, og det udspiller sig på baggrund af de store politiske og sociale ændringer i 1990.

Lørdag 20/2: Afgørelsernes dag
Berlinalen præsenterer også en ny udgave af en kendt beretning, nu instrueret af Hans Steinbichler, unge Lea van Acken i titelrollen med solide kræfter som Martina Gedeck og Ulrich Noethen ved siden. Filmens behandling af det kendte stof vækker en vis debat: "Das Tagebuch der Anne Frank".
På dagen, hvor alle juryer ved Berlinalen skal træffe deres valg, kom Berliner Morgenpost-læsernes pris først. Den gik til Gianfranco Rosi dokumentarfilm "Fuocoammare", som beskriver en mand på øen Lampedusa - og de asylsøgende og migranter, der kommer til øen. Også den økumenisk kirkelige jury gav sin hovedpris til denne film, og oven i købet modtog filmen den gyldne bjørn fra den officielle festivaljury. Årets skuespil-pris gik til Trine Dyrholm for hendes rolle i Vinterbergs "Kollektivet".der runder de 80 - eller mere - i dette kalenderår. Med særlig tak til IMDb - og gode tips fra Ebbe Villadsen.
 


Tilbage til forsiden

Til artikel- oversigt


Til kronik 2016
 


Denne side er opdateret d. 21/2,  2016