Filmorientering

TV kronik 2013-2020
  


Ny SOKO


 


Gå til forsiden

Gå til artikel-oversigten

 
"Tatort" 50 år

Søndag 29. November 2020:
Den mest berømte og længstvarende tyske TV-krimiserie, "Tatort", fylder 50 år, og det fejres med dobbelt-episoden # 1146-1147 "In der Familie", som desuden er en såkaldt 'crossover-episode', idet den kombinerer seriens politikommissærer fra Dortmund og München. Baggrunden for seriens lange levetid er netop bl.a., at serien er opbygget med en slags sub-serier, idet handlingen er fordelt på hver sin by, efterhånden 20 faste "Standorte", heraf 1 i Østrig og 1 i Schweiz, hvor serien også er en stor succes. Den første "Tatort"-episode, "Taxi nach Leipzig", blev udsendt 29. November 1970 og foregik i Hamburg, som stadig er ét af de faste steder, blot med nye kommissærer.
● Hamburg: nu kommissærerne Nick Tschiller (Til Schweiger) og Yalcin Gümer (Fahri Yardim).
● Duisburg: kommissærerne Horst Schimanski (Götz George) og Thanner (Eberhard Feik), episoder 1981-1991, aflægger-serie "Schimanski" (1997- 2013).
● Ludwigshaften: kommissær Lena Odenthal (Ulrike Folkerts), episoder siden 1989 (#224 Die Neue).
● München: kommissærerne Ivo Batic (Miroslav Nemec) og Franz Leitmayr (Udo Wachtveitl), episoder siden 1990 (#238 Animals).
● Köln: kommissærerne Max Ballauf (Klaus J. Behrendt) og Freddy Schenk (Dietmar Bär), episoder siden 1992 (#258 Der Mörder und der Prinz).
● Hannover: kommissær Charlotte Lindholm (Maria Fourtwängler), episoder siden 2002 (#496 Lastrumer Mischung).
● Münster: kommissær Frank Thiel (Axel Prahl) og retsmediciner Karl-Friedrich Boerne (Jan Josef Liefers), episoder siden 2002 (#511 Der dunkle Fleck).
● Kiel: p.t. kommissær Borowki (Axel Milberg) og analytikeren Mila Sahjin (Almila Bagriacik), episoder siden 2003 (#549 Väter).
● Wiesbaden: kommissær Felix Murot, spillet af selveste Ulrich Tukor, episoder siden 2010 (# 781 Wie einst Lilly).
● Dortmund: kommissær Peter Faber (Jörg Hartmann) med flere, episoder siden 2012 (#844 Alter Ego).
● Weimar: kommissærerne Kurt Stich (Thorsten Merten), Lessing (Christian Ulmen) og Kira Dorn (Nora Tschirner), episoder siden 2013 (#891 Die fette Hoppe).
● Berlin: kommissærerne Nina Rubin (Meret Becker) og Robert Karow (Mark Waschke), episoder siden 2015 (#940 Das Muli).
● Gæste-skuespillere: Heidi Brühl (som sig selv), Roger Moore og Robert Vaughn, ministerpræsident Armin Laschet (som sig selv), bokseren Axel Schulz, fodboldsspilleren Berti Vogts, sangerne Roland Kaiser, Gitte Hænning, Nina Hagen og Helene Fischer (som russisk lejemorder!!)


Tatort-logo (foto: ARD)

Serien er med årene blevet mere voldsudpenslende, hvilket naturligvis har vakt debat, da episoderne altid har premiere en søndag aften kl. 20:15 på Das Erste (ARD). De to nabolandsudgaver er nogle af seriens dårligste episoder; de bedste er Münster-subserien med Boerne og Thiel, takket være de to fantastiske skuespillere Liefers og Prahl - og et komediepræg, som serien ellers savner. Münster-episoden "Fangschuss" (uds. 2/4 2017) er seriens topscorer med over 14 mio. seere.
"Tatort" er letgenkendelig, for serien har haft samme titelgrafik og -musik siden begyndelsen. Serien blev skabt af Gunther Witte (f. 1935 i Riga, d. 2018 i Berlin) og skulle være ARD-modsvaret til ZDF's populære "Der Kommissar" (1969-1976) med Erik Ode i titelrollen. ZDF svarede igen med SOKO-serierne (se ovenfor), jf. rtv ~ Wissen ~ Fernsehserien ~ Wikipedia
 


Tatort Köln kommissærerne spillet af Dietmar Bär (t.v.) og Klaus J. Behrendt (foto: Superbass, Wikimedia)Ulrike Folkerts
kommissær Odental i Ludwigshafen (foto: KRD, Wikimedia)


Maria Furtwängler
Lindholm i Hannover (foto: Manfred Kraft, Wikimedia)


Jan Josef Liefers
retsmediciner Boerne og...


Axel Prahl
kommissær Thiel i Münster (fotos: Manfred Werner, Wikimedia)


Ulrich Tukur
kommissær Murot i Wiesbaden (foto: KRD, Wikimedia)
 
SVU sætter rekord

10. Oktober 2019:
I marts måned oplyste TV-selskabet NBC, at man ville skrive kontrakt om en ny sæson af kriminal-serien "Law & Order: Special Victims Unit", populært kaldet SVU. Den nye sæson er den 21. i serien, som hermed sætter rekord for længstvarende serie i 'prime time'-sendetiden på TV i USA. Den første episode i sæson 21. blev sendt på NBC torsdag d. 26. sept. kl. 22 (Eastern Time). Mariska Hargitay og Ice-T (opr. Tracy Morrow) er stadig med, og Hargitay har været med lige fra den allerførste episode, som blev udsendt i september 1999, og mon ikke Hargitay hermed også sætter en personlig rekord? Hun har modtaget flere Golden Globes og Emmy Awards for rollen. Ice-T er med fra anden sæson (oktober 2000).
Jeg synes, serien er bedst i sæsonerne 5-12, dvs. årene 2003-2011, hvor Dann Florek spiller chefen, og hvor store navne gæster serien:  Jacqueline Bisset (#100), Leslie Caron (#164), Jerry Lewis (#165), Brian Dennehy (#171), Lena Olin (#239), Ann-Margret (#242) og Jeremy Irons (#261 og #268).
Om serien generelt og sæson 21
SVU på IMDb ~ SVU på Fernsehserien
Wikipedia om sæson 21 ~ Wikipedia om serien generelt
Entertainment Weekly om sæson 21 Serienjunkies
Om Mariska Hargitay
IMDb biografi ~ Wikipedia om Mariska Hargitay
Mariska fan-hjemmeside ~ Mariskas Twitter-side
 

 Jan Gregor Kremp som Hauptkommissar Richard Voss, "Der Alte",  omgivet af Stephanie Stumph og Ludwig Blochberger som de to unge assistenter Annabell Lorenz og Tom Kupfer (NMF/ZDF)

De nye hos "Der Alte"

Oktober 2015:
Vi har været vant til, at hovedrolle-skuespillerne i "Der Alte" måtte udskiftes, fordi de blev for "alt". Da Jan Gregor Kremp overtog titelrollen i den langtidsholdbare tyske krimiserie, var han forholdsvis yngre end forgængerne. Hauptkommissar Richard Voss har fået to nye, unge assistenter, Tom Kupfer og Annabell Lorenz. De giver serien yderligere et pift, og i forhold til dem er Voss jo "Der Alte" med ét og andet at lære dem. Lorenz spilles af den charmerende Stephanie Stumph, som blev født 1984 i Dresden, hvor hun stadig bor. Hun er datter af Christine Stumph og DDR-skuespilleren Wolfgang Stumph og spillede som pur-ung med i farmands nu afsluttede krimi-serie "Stubbe". Stephanie liver også op i Kai Pflaumes NDR-TV-quiz "Kaum zu glauben" (2014 ff.).
- "Der Alte": Se også nedenfor under December 2014


Wolfgang Stumph og datteren Stephanie under optagelserne af "Stubbe" (Polyphon/ZDF)

Der Alte (1977 ff.) ~ Stubbe (1995-2014)
●  Kaum zu glauben (2014 ff.) ~ Kaum zu glauben (Wikipedia)
Stephanie Stumph ~ Stephanie (Prisma) Stephanie (Wikipedia)
Wolfgang Stumph (Prisma) ~ Wolfgang (Wikipedia)
  


Fornyet mistanke

   

Til venstre det første UCOS-hold: Dennis Waterman som Gerry Standing, Alun Armstrong som Brian Lane, James Bolam som Jack Halford og Amanda Redman som chefen Sandra Pullman
Til højre det sidste UCOS-hold: Nicholas Lyndhurst som Danny Griffin, Larry Lamb som Ted Case, Tamsin Outhwaite som Sasha Miller og Denis Lawson som Steve McAndrew


December 2015: TV 2/Charlie har beriget det danske TV-landskab med den britiske serie "New Tricks", som i Danmark fået titlen "Fornyet mistanke". Konceptet er forfriskende og præget af sort seniorhumor. Serien, som begyndte i 2003 handler om den lille politi-enhed UCOS (The Unsolved Crime and Opencase Squad), der har til opgave at genoptage gamle uløste kriminalsager, hvor der er fremkommet nye oplysninger eller spor.
Det særlige ved dette hold er, at det ud over den yngre kvindelige chef Sandra Pullman (spillet af Amanda Redman) består af tre pensionerede politimænd. Der er en herlig stemning af "grumpy old men" over det hele, selv om kvaliteten af de enkelte episoder er svingende. De gamle mænd kan noget, selv om de er nørdede og sære.
Undervejs blev to af de 'skøre' gamle mænd i serien skiftet ud, og ind kom først Denis Lawson og senere Nicholas Lyndhurst. Begge gjorde det fint og blev en gevinst for serien. Den overdrevne psykologisering af nogle roller forsvandt, men den sorte humor blev, og serien vandt i spænding.
Amanda Redman forlod serien i sidste episode af sæson 10 (2013), og blev i første episode af sæson 11 afløst af Tamzin Outhwaite, der få episoder forud havde spillet en over-ambitiøs mor, men som den nye chef Sasha Miller gav Outhwaite serien nyt liv.
Med 12. sæson sluttede serien - og i god stil. UCOS-holdet blev lukket, og medlemmerne fandt andre gøremål.
Dennis Waterman er den skuespiller, som har været med i flest episoder af serien (99); han forlod serien efter dobbeltepisoden "Last Man Standing", som indledte sæson 12. Serien består altså af 12 sæsoner og i alt 107 episoder. Waterman er på en måde med i dem alle, idet han har skrevet og indsunget seriens titelmelodi.
New Tricks på Wikipedia ~ New Tricks på IMDb ~ BBC
Denis Lawson på Wikipedia ~ Lawson på IMDb
Nicholas Lyndhurst på Wikipedia ~ Lyndhurst på IMDb
Amanda Redman på Wikipedia ~ IMDb ~ YouTube
Tamzin Outhwaite på Wikipedia ~ Outhwaite på IMDb
 
New Tricks på DVD
Dennis Waterman i "New Tricks" (BBC)
Wikipedia
IMDb
Screen
Famous
Billeder

 


DR 1 på australsk

September 2015:
I slutningen af juli vendte DR 1 bunken og kører "The Flying Doctors" forfra i morgenfladen. Ja, hvad skulle DR gøre uden de australske serier? De fleste af dem er temmelig gode og står sig fint i forhold til andre landes TV-serier. Min personlige prioritering af aussie-serierne:

1) Mord i centrum = City Homicide (2007-2011):  Fin krimiserie med betoning af alvor og realisme og samtidig underholdende. Den fornyr sit persongalleri meget fint i løbet af de fem sæsoner, og én af dem, der udgår, er eksempel på et menneske, der ikke kan klare presset ved hele tiden at stå over for de værste forbrydere. En prima rollebesætning: Nadine Garner, Aaron Pedersen, Noni Hazlehurst, David Field, Damien Richardson, osv. Pedersens aboriginal-baggrund anvendes fint i én af episoderne.
Wikipedia ~ IMDb

2) De flyvende læger = The Flying Doctors (1985-1992): Klassikeren, som skildrer læger, sygeplejersker, hospitaler, piloter og lokale borgere i den australske 'outback', humoristisk og rørende. Den ideelle kombination af meningsfuld underholdning med følelse, humor og alvor. Faktisk begyndte det hele som en miniserie (1985) og 1986 fulgte så hoved-serien. Andrew McFarlane, en god, alsidig skuespiller, blev suppleret af kolleger, som aldrig har været bedre: Robert Grubb, Lenore Smith, Liz Burch, Maurie Fields, osv.
Wikipedia ~ mini-serien ~ hoved-serien

3) Kystvagten = Sea Patrol (2007-2011): Underholdende serie om den australske kystvagt med alle de forventelige persontyper og  intriger ombord, dramatiske opgør med menneskesmuglere, narkotika- eller våbenhandlere osv.. Især John Batchelor ("Charge") og Matthew Holmes ("Swain") gør deres roller nærværende og sympatiske. Lidt svagere står Ian Stenlake og Lisa McCune som hhv. kaptajn og næstkommanderende. Biroller til to kendte ansigter: Steve Bisley og Tammy Macintosh.
Wikipedia ~ IMDb

4) Water Rats (1996-2001): En klassiker-krimiserie i dansk TV, hvor den begyndte på lokal-TV og siden blev en del af DR1's natprogram. Vi følger havnepolitiet i Sydney i stort og småt, inklusive far-datter problemer. Foruden kendte ansigter som Steve Bisley og Aaron Pedersen ses nydelige Raelee Hill, Allison Cratchley, Brooke Satchwell og Rebecca Hobbs. I nogle få episoder ses Sonia Todd (fra "I farezonen"), Liz Burch (fra "De flyvende læger"), David Field (fra "Mord i centrum") og Roxane Wilson.
Wikipedia ~ IMDb

5) Mord med Dr. Blake = The Doctor Blake Mysteries (2013-2017): Krimiserie om et mindre australsk samfund i 1950'erne, hvor den udefra kommende retsmediciner blander sig i politi-arbejdet, hvilket skaber konflikter. Serien vægter psykologisk drama over fysisk handling. Hoved-rollen er kedelig, men Nadine Garner medvirker som husholderske.
Wikipedia ~ IMDb

6) Der er noget i luften = Something In The Air (2000-2002): Sød komedieserie om mennesker i en lille by i den australske 'outback' med udgangspunkt i den lokale pub og den lokale radiostation, hvor intriger og kærlighed blomstrer, jfr. den dobbelttydige titel. Nina Liu ses som ny læge.
Wikipedia ~ IMDb

7) I farezonen = Police Rescue (1989-1996): Serien om politiets redningskorps er en forløber for "Rescue Special Ops" (nedenfor). Den uforløste kærlighedshistorie mellem Mickey og Georgia fylder alt for meget, selv om Gary Sweet og Sonia Todd spiller godt. En medarbejder af græsk herkomst med store personlige problemer spilles af Steve Bastoni. Desuden ses meget unge udgaver af Steve Bisley og Tammy Macintosh.
Wikipedia ~ IMDb

8) Til undsætning = Rescue Special Ops (2009-2011): En slags opfølger af "I farezonen", men her et privat redningskorps med opgaver for det offentlige. Serien kombinerer redningsaktioner med banale kærligheds- og karriere-intriger. Les Hill (med det skæve smil) og Andrew Lee spiller de to brødre Dean og Chase med et dårligt indbyrdes forhold. Gigi Edgley spiller kollega Lara med et problemfyldt forhold til Dean. Libby Tanner har den utaknemlig rolle som den svage leder Michelle.
Wikipedia ~ IMDb

9) Halifax = Halifax f.p. (1994-2002). Ikke fulgt. Seriens titelperson, Jane Halifax, er en "forensic psychiatrist", jf. originaltitlen, og spilles af Rebecca Gibney, én af Australiens største stjerner, født på New Zealand.
WikipediaIMDb

10) En ny begyndelse = A Place To Call Home (2013-2018). Ikke fulgt. En kvinde forsøger efter Anden Verdenskrig at skabe sig et nyt liv i Australien. Hovedroller til Marta Dusseldorp og Noni Hazlehurst, mens Aaron Pedersen medvirker i 12 episoder hen mod slutningen af serien.
Wikipedia ~ IMDb

11) McLeods døtre = McLeod's Daughters (2001-2009). Ikke fulgt. Fem kvinder driver en familie-ranch, The Drovers Run. Sonia Todd har en gæsterolle i serien.
Wikipedia ~ IMDb

12) Neighbours (1985 ff.) og Home And Away (1988 ff.). Australiens svar på evigheds-serier som engelske "Coronation Street" eller amerikanske "The Bold And The Beautiful". Jason Donovan og Kylie Minogue blev kendt gennem "Neighbours", hvor de medvirkede hhv. 1986-89 og 1986-88. Allison Cratchley ("Water Rats") havde gæsterolle i "Home And Away".
Neighbours på Wikipedia ~ Neighbours på IMDb
Home And Away på Wikipedia ~ Home And Away på IMDb

  
Steve Bisley, Rebecca Gibney, Aaron Pedersen

Skuespiller-index
John Batchelor på Wikipedia ~ Batchelor på IMDb
Steve Bisley på Wikipedia ~ Bisley på IMDb
Liz Burch på Wikipedia ~ Burch på IMDb
Allison Cratchley på Wikipedia ~ Cratchley på IMDb
Marta Dusseldorp på Wikipedia ~ Dusseldorp på IMDb
Gigi Edgley på Wikipedia ~ Edgley på IMDb
David Field ~ David Field på IMDb
Maurie Fields på Wikipedia ~ Fields på IMDb
Nadine Garner på Wikipedia ~ Garner på IMDb Lunch with NG
Rebecca Gibney på Wikipedia ~ Gibney på IMDb
Robert Grubb på Wikipedia ~ Grubb på IMDb
Noni Hazlehurst på Wikipedia ~ N.H. på IMDb
Les Hill på Wikipedia ~ Les Hill på IMDb
Raelee Hill på Wikipedia ~ R. Hill på IMDb
Matthew Holmes på WikipediaHolmes på IMDb
Nina Liu på Wikipedia ~ Nina Liu på IMDb
Tammy Macintosh på Wikipedia ~ Macintosh på IMDb
Lisa McCune på Wikipedia ~ McCune på IMDb ~ NTL ~ NPG
Aaron Pedersen på Wikipedia ~ Pedersen på IMDb
Damien Richardson på Wikipedia ~ Richardson på IMDb
Brooke Satchwell på Wikipedia ~ Satchwell på IMDb
Lenore Smith på Wikipedia ~ Smith på IMDb
Gary Sweet på Wikipedia ~ G. Sweet på IMDb
Libby Tanner på WikipediaTanner på IMDb
Sonia Todd på Wikipedia ~ Todd på IMDb
Roxane Wilson på Wikipedia ~ Wilson på IMDb
 Brooke Satchwell (2007), som fik en karriere ud af datter-rolle i "Water Rats"


Lenore Smith
The Flying Doctors

 


Den nye "Alte" i god gang

December 2014:
 Jan-Gregor Kemp tiltrådte som den nye "Der Alte" i oktober 2012. Måske er det ikke den udmærkede skuespillers fortjeneste alene, men også manuskriptforfatterne skal have ros, for den gamle krimi-serie har fået nyt liv. Således var episode 385 "Ein langsamer Tod" (ZDF 28/11) rigtig spændende og facetteret. Den Gamle, Hauptkommissar Richard Voss, har vist haft en munter nat i byen med retsmedicineren Dr. Franziska Sommerfeld og møder på vej hjem en mystisk, tilsyneladende selvmorderisk mand. Denne får betydning for Voss og hans trofaste medarbejdere dagen derpå i deres næste sag: mordet på en kokainmisbrugende stjernearkitekt. I episode 386 - "Im Alleingang" (ZDF 5/12) - redder Der Alte et ungt umage par, som er gerådet i ulykke pga. flere sygeligt begærlige mænd. Jo, der er god gang i "Der Alte".

Oktober 2012 var det igen skiftedag i den mangeårige tyske krimiserie "Der  Alte". Efter 43 episoder blev Walter Kreye som Hauptkommissar Rolf Herzog pga. sygdom afløst af Jan-Gregor Kremp. Ganske vist ser Kremp  forholdsvis ung ud til rollen som den nye "alte", Hauptkommissar Richard Voss, men det hele fungerede fint. Kremps første episode var "Königskinder" (ZDF 14/9) - nr. 367 i rækken. Episode 369, "Die Zeugin" (ZDF 5/10), er én af de bedste i lang tid: En barsk historie om et mord, der viser sig at stå i forbindelse med fundet af et ca. ti år gammelt lig af en ung kvinde. Kremp lader her på en fin måde Der Alte fremtræde med både en skarp og en medfølende side.

Den afgåede Walter Kreye kom til serien i 2008, hvor hans Rolf Herzog afløste den hidtil  'længstlevende' Hauptkommissar, Leo Kress. Rolf Schimpf spillede titelrollen i over 200 episoder gennem årene 1986-2007, Han sluttede i 8. og sidste episode af sæson 31, "Jakob", om en 12-årig drengs mystiske død, og han begyndte i 2. episode af 10. sæson: "Sein erster Fall".

Det hele begyndte d. 11/4 1977, da første episode, "Die Dienstreise", blev udsendt på ZDF. Her mødte seerne Kommissar Erwin Köster, kaldet "Der Alte" og spillet af Siegfried Lowitz. Inden da havde Lowitz medvirket i mange spillefilm, bl.a. Käutners "Himmel ohne Sterne" (1955). Som "Der Alte" nåede Lowitz 1977-1986 runde 100 episoder af serien, og det sluttede dramatisk i episode 100, "Zwei Leben", idet Köster bliver skudt dødeligt i maven. Michael Ande spillede assistenten Gerd Heymann; det fortsatte han med i over 400 episoder og nåede at assistere samtlige kommissærer.
Siegfried Lowitz (Der Alte, 1977-1988) ~ Wikipedia ~ Weltbild ~ IMDb
Herunder Michael Ande (fotos: NMF/ZDF)


Kun de 13 første episoder af "Der Alte" er vist i Danmark (DR TV, 1979), men serien beskrives meget rammende i Politikens "TV i 70'erne" (bind 2, side 285):
"Den gamle" står som højdepunktet af denne tv-type og -genre. Historierne er gennemarbejdede, dialogen vittig, og billedsiden ofte en nydelse i stram komposition og klipning. Til kvaliteterne hører også, at personerne for det meste er afrundede og troværdige, psykologisk begrundede ud over det rent kriminalistisk motiverede, hvilket specielt er en sjældenhed, når der sammenlignes med lign. amr. serier.
 


Jan-Gregor Kremp
Der Alte
2012 ff.
(foto: NMF/ZDF)
Prisma
Wikipedia


Walter Kreye
Der Alte
2007-2012
(foto: NMF/ZDF)
Prisma
Wikipedia


Rolf Schimpf
Der Alte
1986-2007
(foto: NMF/ZDF)
Wikipedia
Bild-2019
RTL-2019

 


Landlægen lukker


(Foto: ZDF/Terranova/Otto Meissner)

Maj 2013: Fredag d. 17/5 udsendte ZDF sidste episode af den 25-årige TV-serie "Der Landarzt", nemlig # 297 "Einsturzgefahr".
22 sæsoner blev det til. Den første Landarzt (1987-1992) var Christian Quadflieg som Dr. Karsten Mattiesen. Den anden og længst praktiserende (1992-2007) var Walter Plathe som Dr. Ulrich Teschner. Wayne Carpendale blev den tredje og sidste: Dr. Jan Bergmann. Wayne er søn af den populære sanger Howard Carpendale (opr. fra Sydafrika).
"Der Landarzt" foregår i den fiktive by Deekelsen i Schleswig-Holstein, og optagelserne er bl.a. foregået i forskellige landsbyer samt i købstæderne Flensburg og Eckernförde.
I den hamburgske TV-serie "Notruf Hafenkante" har Dr. Bergmann og hans samleverske Maren Jantzen gæsteroller i # 098 "Der verlorene Bräutigam" (2010): i TV-termer en såkaldt 'crossover'. Jantzen spilles af Caroline Scholze, som også har en hustru-rolle i serien "SOKO Leipzig" (2001 ff.).
Med lukningen af "Der Landarzt" har vi mistet en sympatisk 'feel good' familieserie og et alternativ til de alt for mange krimiserier for tiden.
 

Seriens omtale på Wikipedia

Omtale på Fernsehserien

Carpendale på Wikipedia

Carpendale i Prima

Caroline Scholze
 


Langfredag sidste dag på jobbet for Josef Matula


Claus Theo Gärtner som Josef Maula og Paul Frielinbghaus som Dr. Markus Lessing i "Ein Fall für Zwei" (foto: ZDF/Odeon)

Marts 2013: Claus Theo Gärtner har sluttet som privatdetektiven Josef Matula i TV-kriminalserien "Ein Fall für Zwei". Det blev meddelt allerede august 2012, og fredag d. 29/3 kl. 20:15 på ZDF skete det så, nemlig med seriens episode 300, "Letzte Worte", og det blev en højdramatisk og sort historie, hvor Matula og hans advokat-ven Lessing var tæt på at blive levende begravet i cement.
I løbet af serien, som begyndte 1981, har Matula arbejdet for fire skiftende forsvarsadvokater - siden 2000 Dr. Markus Lessing, den dameglade advokat spillet af Paul Frielinghaus. I seriens sidste episode forlader Lessing desillusioneret advokatstillingen og rejser til Argentina for at prøve et andet liv. Efter afskeden med Lessing vandrer Matula ensomt ind mod Frankfurt City med et uudgrundeligt ansigtsudtryk.
"Ein Fall für Zwei" er produceret af Odeon Film, München, men optaget i Wiesbaden og Frankfurt. Selskabet har også haft succes med TV-serierne "Der Landarzt" (1987-2013) (se ovenfor), "Der Staatsanwalt" (2005 ff.) med den runde Rainer Hunold og "Der Kriminalist" (2006 ff.) med den skarpe Christian Berkel. Netop Hunold medvirkede i 90 afsnit af "Ein Fall für Zwei" (1988-1997) som Matulas arbejdsgiver Dr. Rainer Frank, kun overgået af Frielinghaus, der nåede at spille Lessing i 120 episoder.
Claus Theo Gärtner bliver 70 år d. 19/4, men er stadig i særdeles god fysisk form, hvad serien også har krævet af ham. Nu smider Gärtner  læderjakken, som serien har gjort ham så berømt for, og bliver sig selv. Han har tænkt sig at rejse verden rundt - og derefter påtage sig nogle teateropgaver.
For seerne bliver det svært at undvære privatdetektiven Josef Matula og den elegante forsvarsadvokat Dr. Markus Lessing. De gjorde serien til én af de mest underholdende. Matula er jo en rådsnar mand med gode evner for 'undercover'-jobs. Han har været vinduespudser og endog discjockey. I episode 261 "Tod im Weinberg" møder Matula op på en vingård, idet han hævder at være udkommanderet af arbejds-formidlingen. Det viser sig, at alle de andre arbejdere er polakker, men er det én af dem, der har forårsaget den dødelige ulykke, som gårdens kvindelige indehaver blev udsat for?

PS (2020) Serien videreføres fra 2014 med to helt nye hovedroller: Wanja Mues som Leo Oswald og Antoine Monot som Benni Hornberg. Men charmen forsvandt med Gärtner som Matula. Claus Theo Gärtner forsøgte i tre spillefilm 2017-2019 at genoplive Matula-figuren, men det var svagt.
 
Ein Fall für Zwei

Seriens omtale på Wikipedia

Serien på DVD

Gärtner på Wikipedia

Gärtner i Weltbild

Gärtner på Kino

Gärtners selvbiografi

Gärtner interview

Gärtner om ung hustru

Frielinghaus på Wikipedia

Frielinghaus på Kino
 


Denne side er opdateret d. 29/11, 2020