Debatorientering

Tilbage til forsiden
 
       

 


Svagt demokrati i Tyskland?
● 17. april 2018: 'Korrektur' vedr. Israel og protest mod Ruslandhetz - i FLA
● 9. april 2018: Prisen og ansvaret for G20 balladen i Hamburg - i FLA.
● 22. feb. 2018: Jeg kritiserer - i FLA - skarpt det danske mindretalsparti.
● 30. jan. 2018: 'Hvæserbrev' om irrationelle anti AfD opstød - i FLA.
● 23. jan. 2018: Andres holdning til AfD's ikke-opstilling i Flensborg.
● 30. sept. 2017: 'Nazikortet' og medierne - min kronik i Flensborg Avis.
● 16. sept. 2017: Politikernes hykleriske løfter - indlæg i JP.
● 29. august 2017: Mit anti-Merkel indlæg i Flensborg Avis.
● 18. august 2017: En regering, som ikke vil regere. Gæt selv hvilken!
● 28. juli 2017: Nyheder eller reklamespots - mit indlæg i Berlingske.
  


Aftenlandet - gul for fare
8. juli 2017:
Snakken om 'den brune fare' i Tyskland og Europa viser sig igen at være meningsløs. Det er ikke de såkaldte højrepopulister, som laver ballade - det er dem, der demonstrerer imod dem, fordi de ikke respekterer andre synspunkter end deres egne. De få nynazister i Europa formår intet i forhold til islamister og venstreradikale. Faren for vore samfund er de venstre-ekstremistiske voldsmænd, deres medløbere og deres sympatisører, som rækker langt ind i naive 'progressive' kredse og ind i et parti som De Grønne, jfr. tidligere Rote Armee Fraktion.
      Gode borgere i Hamburgs Schantzen-kvarter forsøgte i går fredag at slukke ildebrande, men blev så angrebet med brosten. Det er jo livstruende! Politiet nåede ikke frem før tre timer senere. Nysgerrige og sympatiserende stod i vejen. SEK (Spezial-Einsatz-Kommando) måtte hidkaldes. Men tysk politi er bange for at skyde med skarpt - sikkert fordi politiet véd, at politikernes sympati er borte, når det bliver hverdag igen.
       I dag kan man så rydde lidt op og bese de ødelagte og raserede butikker, de udbrændte biler, glasskårene og ødelæggelserne i det hele taget, inden balladen og volden fortsætter senere lørdag. "Borgerkrig", siger en lokal mand. De ansvarlige tyske politikere hygger sig andetsteds i ly af politi-spærringer og tager derefter hjem. De bliver næppe stillet til ansvar.
        Dette sammenbrud for ret og sikkerhed skaber unægtelig en undergangs-stemning. Det bekræfter til overmål den herskende meningsklasses fallit og peger på vore samfunds ægte krise.
       1) Hvornår vil man forstå? Hvornår vil man indse, at multikulti-samfundets og folkevandringens/ masseindvandringens velsignelser er en myte og en trussel mod de europæiske samfund? No solution.
       2) Viktor Orban har måske begået nogle fejltrin, men beskriver helt præcist den overhængende fare for frihed og national selvbestemmelse i Europa. Unelected elites - crisis in Europe.
       3) Præsident Donald Trump er et andet lyspunkt. Han er heller ikke fejlfri, men han og hans regering bagtales ud over alle bredder. Præsident Trumps tale i Polen er én af hans bedste og beskriver netop kerneværdierne frihed og nation.
       Vi kan kun håbe, at den optimisme, Trump udtrykker, bliver virkelighed, men i disse dage ser det ikke sådan ud. Tværtimod ser det ud til, at Vesten ikke forsvarer sig selv, fordi alt for mange ikke kan eller vil forstå, hvor de reelle farer befinder sig.
 


 


Arven efter Helmut Kohl
23. juni 2017:
Den 16. juni døde Tysklands kansler gennem 16 år, Helmut Kohl, og 1. juli gennemførtes for første gang en særlig EU-mindehøjtidelighed, en såkaldt "Staatsakt" udført af noget, som ikke er en stat. Denne uting er presset igennem mod de oprindelige ønsker fra enken Maike Richter Kohl, kanslerens anden hustru, og sønnerne af første ægteskab synes også utilfredse.
       Helmut Kohl som stor europæer er sandhed med modifikationer: Da Muren faldt, og de to Tysklande kunne forenes, greb han instinktivt øjeblikket - i sandhed 'carpe diem'. Han tøvede ikke, og det er hans ene store fortjeneste. Men prisen blev unødvendig høj. Den økonomiske brutalitet gjorde mange østtyskere til 'tabere'. Tyskland blev opslugt i EU og mistede sin egen valuta. Både genforeningen og EURO'en har kostet de tyske skatteborgere dyrt. EURO'en har desuden bidraget stærkt til EU-systemets funktionsfejl og daglige vanvid.
       Det er svært at finde en fair sammenfatning af Kohls politiske betydning, men jeg har fundet et godt forsøg i Preußische Allgemeine Zeitung.
 Helmut Kohl
(1930-2017)
 


Franskmænd trætte af valg

19. juni 2017:
Fire gange inden for kort tid er franskmændene blevet kaldt til valg. To runders præsidentvalg og to runders parlamentsvalg. Det er de trætte af. Ved første runde af valget til den franske nationalforsamling søndag 11. juni afstod 50,2 % af vælgerne fra at stemme; i anden runde søndag 18. juni - 'udskilningsløbet', hvor man kun vælge mellem de to, der fik flest stemmer i første runde - afstod 57,36 % af vælgerne fra at stemme.
       Anden runde bekræftede flertallet for Præsident Emmanuel Macrons parti i  Nationalforsamlingen, men flere af de mindre partier fik et bedre valg, end det så ud til efter første runde. Der er dog ingen tvivl om, at primært Le Front National har opnået færre mandater, end partiet ville have fået i et mere proportionalt valgsystem. To-runde-ordningen forstærker skævheden. På valgaftenen medgav en repræsentant for Macrons parti, at man vil revidere valgsystemet med en "vis portion proportionalitet". Så har han da ikke lovet for meget. Desuden burde man måske forenkle to-kammer-parlamentet: 577 pladser i nationalforsamlingen (inkl. 22 pladser fra de oversøiske områder = DOM TOM) og 346 indirekte valgte medlemmer i senatet.
       Som alle rapporterer, har den nyvalgte præsident Emmanuel Macron og hans 1-årige parti (REM) nu et absolut flertal i Nationalforsamlingen, endda uden det lille centrumsparti (MDM). Med forbehold for klager og revisioner i den forbindelse kommer Nationalforsamlingen til at se således ud.
       359 pladser til præsident Macrons bevægelse og dens allierede, dvs. La République en Marche (REM) og Le Mouvement Démocrate (MDM).
       131 pladser til de konservative, dvs. Les Républicains (LR), L'Union des Démocrates et Indépendants (UDI) og 'divers droite' (DVD).
       44 pladser til socialdemokraterne, dvs. Le Parti Socialiste (PS), Le Parti Radical de Gauche (PRG), L'Europe Écologie Les Vers (EELV) og 'divers gauche' (DVG)
       28 pladser til den venstresocialistiske front, dvs. La France Insoumise (LFI) og Le Parti Communiste Français (PCF)
       8 pladser til de nationalkonservative, dvs. Le Front National. 7 andre, altså 577 medlemmer i alt.
       Socialdemokraterne og Republikanerne decimeret, Le Front National snydt af valgsystemet. Hvordan vil disse partier komme videre? Bliver det bare nye magtkampe mellem krukkede personligheder? Vil der blive uro og voldelige demonstrationer i gaderne? Kan præsidenten og REM gennemføre de store samfundsreformer, som Frankrig uden for al tvivl har behov for, og vil man følge magthaverne i EU eller vise sig selvstændige?
 Emmanuel Macron,
f. 21/12 1977 i Amiens, Frankrigs præsident siden 14/5 2017


Édouard Philippe,
f. 28/11 1970 i Rouen, Frankrigs statsminister siden 15/5 2017
 


Endelig noget fornuftigt i avisen

● 6. juli 2017: De inkompetente regioner og og deres hospitaler.
● 5. juli 2017: "Stakkels Hamborg" - G20 i Hamborg.
● 8. juni 2017: Mit dagens brev om globaliseringens 'velsignelser'.
● 26. og 27. maj 2017: Folketingets og statsministerens svigt.
● 4. maj 2017:  Misbrug af begrebet nationalisme.
● 22. april 2017: Min mening om 'satire' på DR 3.
● 11. april 2017: Min mening: DR kan godt, men svigter generelt.
● 18. marts 2017: DR svigter på nyhedsfronten.
● 24. februar 2017: Fox News i kabel-TV-pakken?
● 22. januar 2017: Tal dansk.
● 12. januar 2017: Den danske ørken -  udkants-Danmark.
● 21. august 2016: Mit angreb på "gøgeungen" DR.
● 9. august 2016: Tydeliggørelse af DR som public service.
● 29. juni 2016: Klage over nyheds-formidling og svar fra ARD.
● 25. juni 2016: "Postforliget er en skamstøtte".
● 4. april 2016: Demokratisk underskud ved høringer.
● 19. februar 2016: Skærp danskfaget -og genindfør filosofikum.
● 16. februar 2016: Skær i fedtet.
● 18. januar 2016: Post Danmarks misbrug af privilegier og pligter.
● 11. januar 2016: Følelser og politik - den ny kirkelige moralisme.
● 26. oktober 2015: "Det er underlæggelse" - om EU-retsforbeholdet.
● 26. oktober 2015: "Grov politisering" fra Børns Vilkår.
● 23. oktober 2015: LO-formandens 'lort'.
● 12. september 2015: Tyskland, EU og Europas problemer.
● 10. juli 2015: Militærindustrien - og den nye koldkrig.
● 3. juli 2015:  EU som 'hellig ko'.
● 4. juni 2015: Om udsving i meningsmålinger.
● Juni 2015 (flere): Om Rejsekortet og turistbesvær i København.
● DS Nr. 1/2015: Om Det konservative Folkepartis kollaps.
● DS Nr. 1/2015: Tre bøger af filosoffen Kai Sørlander.
  


68erne i tilbageblik

10. juni 2017: Det socialdemokratisk orienterede månedstidsskrift Cicero har i sit Juni-nummer en række kommentarer i et tilbageblik på 68er-bevægelsen. Én af bidragyderne er Alexander Gauland, ledende politiker i det forkætrede parti AFD.
Som vi så ofte har set det i nye partier, har AFD været plaget af interne stridigheder og enkelte medlemmer, som med ekstremistiske udsagn har skadet partiet, så meget mere som de dominerende medier har gjort alt for at bagtale partiet: "Højrepopulistisk" hører og ser man hele tiden. Den nu 76-årige Gauland er født og opvokset i Østtyskland, men flygtede i 1959 til Vesten, hvor han blev jurist og fik job i partiapparatet hos CDU og senere i embedsværket i delstaten Hessen. Gauland deltog fra begyndelsen i 2013 i opbygningen af det nye parti AFD (Alternative für Deutschland). Efter nye interne kontroverser blev han i april valgt som den ene af partiets to spidskandidater til forbundsdagsvalget i år.
Men her er Gaulands kloge tanker om 68er-fænomenet og dets betydning i dag. Klik her!
 
 


Poul Højlund: Værd at læse
Kronik om den den såkaldte flygtningekrise
Retvisende bog om Israel
 

 


Vesten og det nye Rusland

6. maj 2015: Vi lever i en mærkelig periode, hvor Vesten - USA, EU og NATO - hetzer mod Rusland og Putin. Vi skal på den anden side ikke helgenkåre Vladimir Putin, som den kendte debattør Iben Thranholm tenderer til. Jeg har skrevet en kronik, som giver nogle nuancer og korrektioner i beskrivelsen af den nye koldkrig. Kronikken blev publiceret 6. maj af Flensborg Avis. I denne sammenhæng anbefaler jeg at at læse Jens Jørgen Nielsens bog "På egne præmisser - Putin og det nye Rusland", for Rusland af i dag er ikke som  Sovjetunionen af i går, men Vesten er faldet tilbage i en gammeldags koldkrigs-automatik-reaktion. Hvad Præsident Putin og Rusland faktisk siger eller gør bliver irrelevant: Nogle vil ikke høre, fordi de har en krigerisk dagsorden, og andre kan ikke høre, fordi de er opfyldt af et Putin-had (f. eks. Samuel Rachlin, der burde vide bedre).
 
 


Debatindlæg 2011-2014

● 26. nov. 2014: Politisk selvovervurdering -  ikke mindst i regionerne.
● 11. nov. 2014: Wolf Biermann -  ikke værd at fejre.
● 17. okt. 2014: Politikersprog - debatindlæg i Berlingske.
● 8. juli 2014: Det offentliges sløseri  - med borgernes penge.
● 6. marts 2014: Nuancerne, der bliver væk - i Kristeligt Dagblad.
● 31. jan. 2014: Ansvaret for SF's krise - kort læserbrev i Berlingske.
● 24. jan. 2014: Baggrunden for tidens politiske affærer - indlæg i JP.
● 24. dec. 2013: Mit indlæg juleaftensdag - SKAT og Thorning-Kinnock.
● 19. dec. 2013: Behov for medie-regulering.
● 29. nov. 2012: Jeg kritiserede igen  Dansk Sprognævn.
● 13. aug. 2012: Læserbrev om tidens faglige misforhold.
● 5. aug. 2012: Uffe Ellemann-Jensen  og det forløjede EU.
● 30. juni 2012: Jeg beskrev SF's nye stil - bøllebank.
● 26. juni 2012: Om opportunisme og had i dansk politik.
● 1. maj 2012: Amager - om den lokale bustrafik.
● 6. oktober 2011: Opgør - EU er i strid med sand konservatisme.
 
 


Ældre boganmeldelser, essays og kronikker
Korte hug
Punktnedslag i Håkan Nesser
● Fra Sovjetunionen til Rusland (skal opdateres/følger)
● Kort og præcist om Ukraine (do.)
● Ukraines orange revolution (do.)
 

 


Opdateret 17/4,  2018